Ontslag tijdens de zwangerschap is niet mogelijk. Tijdens je zwangerschap en zwangerschapsverlof heb je ontslagbescherming. Ook zwangerschap als reden voor ontslag wordt niet geaccepteerd. De ontslagbescherming geldt tot 6 weken nadat je na je verlof weer bent gaan werken.

Uitzonderingen ontslag zwangerschap

Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Zo mag er wel ontslag tijdens de zwangerschap gegeven worden in de proeftijd (zolang de zwangerschap geen reden is voor het ontslag). Ook mag een contract voor bepaalde tijd gewoon aflopen. De werkgever is niet verplicht dit te verlengen, omdat je zwanger bent. Ontslag op staande voet mag ook gegeven worden als de werkgever hier een dringende reden voor heeft. Als een bedrijf failliet gaat of ermee stopt mag je ook ontslagen worden.

Houdt jouw werkgever zich niet aan de regels? Neem dan gerust contact met ons op.

Toch ontslag tijdens zwangerschap?

Krijg je onverhoopt toch ontslag tijdens zwangerschap, dan neemt het UWV in veel gevallen de betaling van het zwangerschapsverlof op zich. Zo heb je rustig de tijd om te herstellen van de bevalling. Daarna kan je op zoek naar een andere baan. In sommige gevallen is het mogelijk het ontslag tijdens zwangerschap aan te vechten. Je moet dan wel kunnen aantonen dat de zwangerschap de reden is van het ontslag.

Ouderschapsverlof

De regels op het gebied van ouderschapsverlof zijn in de wet vastgesteld. Iedere ouder moet de kans krijgen om betrokken te zijn bij de zorg en opvoeding van de kinderen. Je kan voor ieder kind apart verlof opnemen. Je kan ook ouderschapsverlof krijgen voor een adoptiekind, pleegkind of stiefkind. Het kind moet wel bij jou in huis wonen. Ouderschapsverlof moet je minstens twee maanden van te voren schriftelijk aanvragen bij de werkgever. Dit kan als de kinderen jonger zijn dan 8 jaar. Ook moet je minstens 1 jaar bij dezelfde werkgever werken. Een werkgever mag dit niet weigeren, maar kan wel bezwaar maken tegen de dagen die je op wil nemen.