“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslag tijdens zwangerschap

  • Zwanger? Dan heb je ontslagbescherming!
  • Ontslagen omdat je zwanger bent? Vecht het ontslag altijd aan!
  • Hulp nodig van een jurist of advocaat? Wij brengen je met de juiste specialist in contact!
9,3
Klanten vertellen

499 beoordelingen

Lees voor

Tijdens je zwangerschap en je zwangerschapsverlof mag je niet ontslagen worden. Je hebt dan namelijk ontslagbescherming. Ook zwangerschap als reden voor ontslag wordt niet geaccepteerd. De ontslagbescherming geldt tot zes weken nadat je na je verlof weer bent gaan werken.

Uitzonderingen ontslag zwangerschap

Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Zo mag je tijdens de proeftijd wel ontslagen worden als je zwanger bent. Voorwaarde hiervoor is wel dat de zwangerschap geen reden mag zijn voor het ontslag. Ook mag een contract voor bepaalde tijd gewoon aflopen. De werkgever is niet verplicht dit te verlengen, omdat je zwanger bent. Ontslag op staande voet mag ook gegeven worden als de werkgever hier een dringende reden voor heeft. Als een bedrijf failliet gaat of ermee stopt mag je ook ontslagen worden.

Tip:
Houdt jouw werkgever zich niet aan de regels? Neem dan gerust contact met ons op. Het is belangrijk om op de juiste manier te reageren. Wij luisteren naar jouw verhaal en geven je advies waar je echt mee verder kunt!

Toch ontslag tijdens zwangerschap?

Krijg je toch ontslag tijdens zwangerschap, dan neemt het UWV in veel gevallen de betaling van het zwangerschapsverlof op zich. Zo heb je rustig de tijd om te herstellen van de bevalling. Daarna kun je op zoek naar een andere baan. In sommige gevallen is het mogelijk het ontslag tijdens zwangerschap aan te vechten. Je moet dan wel kunnen aantonen dat de zwangerschap de reden is van het ontslag. Wil je weten of jouw zaak kans van slagen heeft? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij kunnen een goede inschatting maken en brengen je vrijblijvend in contact met een goede jurist of advocaat die jou kan helpen.

Regels ouderschapsverlof

De regels op het gebied van ouderschapsverlof zijn in de wet vastgesteld. Iedere ouder moet de kans krijgen om betrokken te zijn bij de zorg en opvoeding van de kinderen. Je kan voor ieder kind apart verlof opnemen. Je kan ook ouderschapsverlof krijgen voor een adoptiekind, pleegkind of stiefkind. Het kind moet wel bij jou in huis wonen. Ouderschapsverlof moet je minstens twee maanden van te voren schriftelijk aanvragen bij de werkgever. Dit kan als de kinderen jonger zijn dan acht jaar. Ook moet je minstens één jaar bij dezelfde werkgever werken. Een werkgever mag dit niet weigeren, maar kan wel bezwaar maken tegen de dagen die je op wil nemen.

Meer informatie