“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Sluimerend dienstverband

  • Ook na twee jaar ziekte heb je recht op een transitievergoeding!
  • De werkgever kan deze vergoeding terug krijgen van de overheid.
  • Heb je hulp nodig om de vergoeding te krijgen? Wij helpen je graag op weg.
9,2
Klanten vertellen

229 beoordelingen

Ben je twee jaar ziek, dan mag de werkgever je uiteindelijk ontslaan. Dit is echter niet verplicht. Er zijn veel werkgevers die niet tot ontslag overgaan, om op die manier onder de betaling van de transitievergoeding uit te komen. Op die manier ontstaat er een soort sluimerend dienstverband. De zieke werknemer krijgt een WIA-uitkering en hoeft niet meer betaald te worden. Je bent dan dus wel in dienst, maar krijgt verder niet betaald en hoeft niet te komen werken. Een vreemde situatie waar je als werknemer de dupe van bent, want je transitievergoeding kan je nu wel op je buik schrijven.

Tip:
De overheid heeft besloten in te grijpen. Als een werkgever een werknemer wil ontslaan die twee jaar of langer ziek is, dan kan hij de kosten van de transitievergoeding terugkrijgen van de overheid. Op deze manier willen ze dit soort sluimerende dienstverbanden tegen gaan.

Sluimerend dienstverband om kostenbesparing

Sluimerende dienstverbanden ontstaan vooral om hoge kosten te vermijden. Als de werkgever tot ontslag overgaat is hij verplicht de transitievergoeding te betalen. Dit bedrag kan behoorlijk oplopen, vooral als het om een werknemer gaat die al lang in dienst is. Zo lang de werkgever niet tot ontslag over gaat hoeft hij de transitievergoeding ook niet te betalen. Vooral in het MKB wordt dit veel gedaan.

Niet akkoord

Ontslag nemen is als werknemer geen optie. Doe je dat wel, dan breng je op die manier je uitkering in gevaar en verspeel je ook het recht op de transitievergoeding. Toch ben je als werknemer niet helemaal machteloos. Onze juristen helpen je graag om het ontslag bij de werkgever voor elkaar te krijgen, zodat je toch je transitievergoeding kunt gaan ontvangen.

Wil je hier meer over weten, neem dan gratis contact op met onze juridisch adviseurs. Zij kunnen de situatie met je doorspreken en bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Meer informatie