“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Let op dat je jouw transitievergoeding krijgt bij ontslag!

9,5
Klanten vertellen

1385 beoordelingen

Krijg je ontslag, dan heb je in de meeste gevallen recht op een transitievergoeding. De transitievergoeding is eigenlijk een ander woord voor ontslagvergoeding, gouden handdruk of oprotpremie. Toch blijkt dat deze ontslagvergoeding vaak niet wordt uitbetaald. Werkgevers zeggen er geen geld voor te hebben, waardoor duizenden werknemers hun ontslagvergoeding mislopen.

Transitievergoeding

De transitievergoeding is officieel bedoeld om snel weer aan het werk te komen door het te gebruiken voor bijvoorbeeld een opleiding of een werk-naar-werk traject. Daarnaast hebben veel mensen de ontslagvergoeding ook gewoon nodig om hun hoofd boven water te houden als zij in de WW terecht komen.

Loopje met de wet

Vakbond CNV trekt nu echter aan de bel. Het lijkt erop dat veel werkgevers een loopje nemen met de wet. Zij beginnen tegen werknemers niet over de transitievergoeding of geven aan dat hier geen geld voor is. Werknemers, en dan vooral degenen met een tijdelijk contract of een oproepcontract, weten vaak niet eens dat zij recht hebben op een transitievergoeding. Hier wordt door werkgevers dankbaar misbruik van gemaakt. Een kwalijke zaak volgens CNV: “Dit is een recht voor iedereen. Het kan net dat zetje geven naar een nieuwe baan, via bijvoorbeeld een korte cursus, training of coaching”, aldus Piet Fortuin, voorzitter vakbond CNV.

Geen geld

Een excuus dat door werkgevers momenteel veel wordt gebruikt, is dat er geen geld is voor een transitievergoeding. Dit is volgens Fortuin geen excuus. “Een beetje slimme werkgever heeft hier geld voor gereserveerd. Als ondernemer weet je dat dit de regels zijn. Dan kun je nu niet zeggen dat het even niet zo goed uitkomt.”

Waar moet je als werknemer nou op letten?

Krijg je ontslag, dan is het belangrijk om jouw eigen belangen goed in de gaten te houden. Jij bent immers degene die straks zonder werk zit. Krijg je een voorstel van jouw werkgever, waarin geen transitievergoeding is opgenomen, ga dan niet zomaar akkoord. Bekijk goed waar je recht op hebt en trap niet in de zielige verhalen van de werkgever. Gaat het echt heel slecht met het bedrijf, dan heeft de werkgever natuurlijk een punt en kun je wellicht een lagere vergoeding afspreken, maar wees geen dief van je eigen portemonnee. Weet je niet goed waar je recht op hebt of hoe je dit verder aan moet pakken, dan kun je voor gratis advies altijd contact opnemen met onze juridische medewerkers. Zij helpen je graag op weg.