“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

Beëindiging dienstverband

  • Wist je dat je kunt onderhandelen over de transitievergoeding?
  • Vragen of hulp nodig? Neem contact op voor gratis advies!
Lees voor

Stopt jouw tijdelijke contract, dan is er eigenlijk sprake van automatische beëindiging van het dienstverband. De werkgever heeft hier geen goede reden voor nodig en hoeft hier ook geen actie voor te ondernemen. In alle andere gevallen kan jouw dienstverband niet zomaar beëindigd worden. Dit kan alleen met een goede reden en met toestemming van het UWV of de kantonrechter.   

Meestal wordt er echter voor gekozen om het niet zover te laten komen en samen in goed overleg uit elkaar te gaan. Dit heet ontslag met wederzijds goedvinden. Dit is voor jou als werknemer eigenlijk ook de beste manier, omdat er bij ontslag met wederzijds goedvinden goed te onderhandelen valt over bijvoorbeeld de transitievergoeding die je mee zult krijgen. Ontslag met wederzijds goedvinden is de vorm van ontslag die het vaakst voorkomt. 

Tips bij beëindiging dienstverband

Doet jouw werkgever jou een ontslagvoorstel, dan is het belangrijk om niet meteen je handtekening te zetten. De werkgever heeft er bij het doen van het eerste voorstel ongetwijfeld rekening mee gehouden dat er onderhandeld zal worden over bijvoorbeeld de hoogte van de transitievergoeding. Er valt dus meer uit te halen dan nu geboden wordt. 

Het is dus belangrijk om te onderhandelen over jouw ontslagvoorwaarden. Zo kun je proberen de transitievergoeding omhoog te krijgen, kan het concurrentiebeding misschien worden geschrapt, zou de opzegtermijn wat opgeschoven kunnen worden en kun je kijken of het mogelijk is om te worden vrijgesteld van werk met behoud van loon. Dit geeft je de kans om je volledig te storten op jouw zoektocht naar een nieuwe baan. 

Nou kan dat onderhandelen best lastig zijn. De één is daar nou eenmaal beter in dan de ander. Daarnaast spelen emoties natuurlijk ook een rol. In veel gevallen kan het zeker slim zijn om het onderhandelen te laten doen door iemand die daar echt verstand van heeft. Een advocaat of jurist kan je hier goed bij helpen. In de meeste gevallen zullen zij hun eigen kosten uitonderhandelen bij de werkgever. Zo weet jij zeker dat jouw ontslagregeling voor jou zo gunstig mogelijk is en kost het je niets.

Let op de vaststellingsovereenkomst!

De afspraken die jullie uiteindelijk maken over het ontslag worden op papier gezet in een zogenaamde vaststellingsovereenkomst. Dit is een belangrijk document! De inhoud van jouw vaststellingsovereenkomst bepaalt namelijk of jij een WW-uitkering kan krijgen of niet. Staan hier fouten in, dan kan dat dus grote gevolgen hebben.

Laat jouw vaststellingsovereenkomst dan ook altijd even checken voor je uiteindelijk jouw handtekening zet. Dan weet je zeker dat alles klopt. Wij kunnen dit gratis voor je doen!

Vertrek bij de werkgever

Als je bij jouw werkgever vertrekt, moet je aan een aantal dingen denken. Zo moet je ervoor zorgen dat je een eindafrekening ontvangt van jouw werkgever. Als je dit wil, kan je de werkgever vragen om een getuigschrift te maken. Dit kun je gebruiken in je zoektocht naar een nieuwe baan. Ga daarnaast altijd na of er met de beëindiging van jouw dienstverband niet automatisch één of meer verzekeringen worden beëindigd. Vergeet ook niet te controleren wat je vertrek betekent voor jouw pensioen.

Hulp bij beëindiging dienstverband

Heb jij vragen bij beëindiging van het dienstverband? De juridische medewerkers van Ontslag-krijgen.nl staan je graag te woord. Vul het contactformulier in. Wij bellen je terug en geven je gratis advies. Ook kunnen wij je in contact brengen met een goede advocaat of jurist die jou verder kan helpen als dat nodig is. 

Meer informatie