Voor een rechtsbijstandverzekering betaal je vooraf een verzekeringspremie waarna je gedurende een bepaalde periode, meestal een jaar, aanspraak kunt maken op verder kosteloze juridische bijstand.

Let op: Je kunt meestal pas enkele maanden na afsluiten van de rechtsbijstandverzekering aanspraak maken op alle verzekerde onderdelen, waaronder vaak ontslagzaken.

Rechtsbijstandverzekeraars maken een onderscheid tussen zaken die heel direct betrekking hebben op het al dan niet voortbestaan van het dienstverband (de ontslagzaken) en zaken die betrekking hebben op allerlei rechten en plichten van werknemers ten opzichte van hun werkgevers (overige zaken).

Ontslagzaken rechtsbijstandverzekering procedure

De meeste rechtsbijstandverzekeraars hebben een sectie arbeidsrecht waar juristen zich onder meer bezig houden met ontslagzaken. Wij adviseren echter vaak om bij juridische procedures een eigen advocaat of jurist in de arm te nemen. De verzekeraar is verplicht deze kosten tot een bepaald maximum te vergoeden. Verderop lees je meer over deze vrije advocaat keuze.

Verschil met een ontslagspecialist

Het grote verschil tussen een jurist van een rechtsbijstandverzekering en een ontslagspecialist is het verschil in kennis en specifieke ervaring bij bijvoorbeeld onderhandelingen over een transitievergoeding en andere tegemoetkomingen. Het allergrootste verschil zit hem echter in de inzet. Iedere minuut die de rechtsbijstandsjurist aan jouw zaak besteedt kost hen geld. Zij zullen dan ook over het algemeen proberen de zaak zo snel mogelijk af te handelen en snel tot een schikking te komen. Wel prettig voor de verzekeraar, maar minder goed voor jouw zaak. Een advocaat of jurist die je zelf inschakelt zal zich altijd voor de volle 100% inzetten en eruit halen wat erin zit. Wij brengen je graag in contact met een ontslagspecialist die je kan helpen bij jouw ontslagzaak.

Vrije advocaatkeuze rechtsbijstand

Bij een juridische procedure bij rechtsbijstand heb je vrije advocaatkeuze! Het is niet verplicht om je zaak door een advocaat van rechtsbijstand te laten behandelen. Heb je vragen over de vrije advocaatkeuze of wil je in contact worden gebracht met een ervaren arbeidsrecht advocaat? Bel ons op 0900 4455600 (40 cent per minuut) of vul het contactformulier in. Onze juridische adviseurs staan je graag vrijblijvend te woord.