No cure no pay betekent letterlijk ‘geen genezing, geen betaling’. De dienstverlener wordt slechts betaald, wanneer een vooraf bepaald doel bereikt is. De opdrachtgever loopt geen risico de investering te verliezen. Binnen de advocatuur is deze betalingsregeling sinds 2006 verboden.

Wat houdt no cure no pay in?

Wanneer een advocaat een zaak op basis van ‘no cure no pay’ aangaat, houdt dit in dat de advocaat niet betaald krijgt als er geen positief resultaat behaald wordt. Stel, jouw werkgever heeft een voorstel gedaan voor een ontslagvergoeding van €50.000 euro. Jouw advocaat adviseert je te onderhandelen voor een hogere ontslagvergoeding. Vervolgens spreek je met je advocaat af dat hij alleen betaald krijgt, mits de ontslagvergoeding hoger wordt. Er is dan sprake van ‘no cure no pay’. Geen verhoging van de ontslagvergoeding, betekent geen beloning.

Vaak wordt er bij een opdracht op basis van ‘no cure no pay’ afgesproken dat de advocaat een bepaald percentage ontvangt van het behaalde resultaat.

Varianten voor no cure no pay

De betalingsmethode op basis van ‘no cure no pay’ is inmiddels verboden. Ondanks dit verbod wordt het begrip nog steeds gebruikt. Er bestaan wel varianten voor de ‘no cure no pay’ betalingsregeling.

Fixed fee

Een alternatieve betalingsmethode is de ‘fixed fee’, de vaste prijsafspraak. Bij deze methode betaal je een vooraf overeengekomen bedrag voor een vooraf vastgestelde opdracht. Je weet van tevoren exact waar je aan toe bent, zonder onaangename verrassingen achteraf. Je moet de afgesproken vergoeding betalen, ongeacht het behaalde resultaat.

No cure low pay

Een andere mogelijkheid is ‘no cure low pay’. Dit houdt in dat als er geen resultaat behaald wordt er weinig kosten zullen zijn. Je maakt dan samen met de advocaat afspraken voor de beloning wanneer er wel resultaat behaald wordt. Er wordt dan een succes fee afgesproken, of er wordt achteraf een hoger uurtarief toegepast.

Vrijblijvend juridisch advies

Heb je hulp nodig van een ontslagspecialist? Wij kunnen je in contact brengen met de juiste specialist in jouw omgeving. Je kunt ons ook vrijblijvend om advies vragen. Vul het formulier in en wij nemen contact met je op. Je kunt ons ook bellen op 0900 4455600 (40 cent per minuut).