“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Kantonrechtersformule 2014

  • De ontslagvergoeding volgens de kantonrechtersformule is in 2015 vervangen door de transitievergoeding.
  • Hulp nodig om te krijgen waar je recht op hebt? Neem gerust even contact met ons op!
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Lees voor

Voor het berekenen van de ontslagvergoeding die je meekrijgt bij ontslag maakte men tot en met 2014 gebruik van de kantonrechtersformule (of abc-formule). In 2015 werd deze formule vervangen door de huidige transitievergoeding. Toch zal in sommige gevallen de kantonrechtersformule nog altijd een rol spelen.

Kantonrechtersformule

Voorheen gebruikten werkgevers en rechters de kantonrechtersformule om de ontslagvergoeding te berekenen. Deze oude  berekening kun je ook op onze site nog terugvinden. Zo kun je met onze berekeningsmodule de ontslagvergoeding berekenen volgens de kantonrechtersformule.

De transitievergoeding

Over het algemeen zal er voortaan geen sprake meer zijn van deze kantonrechtersformule. Deze is vervangen door de (lagere) transitievergoeding. Je krijgt bij ontslag dus nog steeds een ontslagvergoeding mee, maar de manier waarop we deze berekenen is anders. Nieuwsgierig wat de hoogte van jouw transitievergoeding zal zijn? Maak gebruik van onze berekenmodule voor het berekenen van de transitievergoeding.

Hou wel in je achterhoofd dat je altijd kunt onderhandelen over de hoogte van de vergoeding die je meekrijgt. Is er bijvoorbeeld eigenlijk geen goede ontslagreden, dan heeft de werkgever jouw handtekening nodig om jou te kunnen ontslaan. Jouw onderhandelingspositie is dan sterker, waardoor je een hogere vergoeding kunt krijgen. Maak vooral gebruik van deze mogelijkheden en zorg dat je krijgt waar je recht op hebt!

Oude formule

Toch zal de oude formule in onderhandelingen of in sociale plannen soms nog wel eens de kop opsteken. Zo kijken bijvoorbeeld kantonrechters ook nu nog naar de rol die werkgevers spelen bij het ontslag en hun verwijtbaarheid daarbij. In plaats van het toepassen van de oude kantonrechtersformule is de kans groter dat een kantonrechter een billijke vergoeding toekent. Deze komt dan bovenop de transitievergoeding.

Juridisch advies nodig?

Is het mogelijk om een hogere ontslagvergoeding te ontvangen? Hoe pak je die onderhandelingen aan? Heb je vragen naar aanleiding van de berekening of over jouw situatie neem dan vrijblijvend contact op met onze juridische adviseurs. Vul ons contactformulier in of bel 088-6002800 ( gebruikelijke belkosten ).

 

Meer informatie