“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Werkloosheidswet

  • WW staat voor Werkloosheidswet.
  • In deze wet is alles geregeld voor jouw WW-uitkering.
9,5
Klanten vertellen

1342 beoordelingen

Lees voor

De Werkloosheidswet (WW) is de wet die de werknemer verzekert tegen financiële risico’s door werkloosheid. Met deze wet is de werknemer verzekerd van een inkomen als hij werkloos wordt. De WW is dan ook een zogenaamde werknemersverzekering. Alle werknemers in Nederland zijn verzekerd voor de WW. Hiervoor draag je elke maand een premie af. Deze premie wordt ingehouden op je loon. Heb je niet gewerkt? Dan heb je ook geen premie betaald en ben je dus niet verzekerd voor de WW.

Wanneer krijg je te maken met de WW?

Je krijgt te maken met de WW wanneer je ontslagen wordt. In dit geval wil je waarschijnlijk een WW-uitkering aanvragen. In de Werkloosheidswet is alles geregeld over de WW-uitkering. Hierin staan onder andere de voorwaarden waar je aan moet voldoen en de regels over de duur, de hoogte en de betaling. De eerste versie van de Werkloosheidswet dateert uit 1949.  In de tussentijd zijn de regels al vaak veranderd. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de huidige regels die gelden. Daarnaast adviseren we je om op de hoogte te zijn van het ontslagrecht. Zo weet je zeker dat jij bij ontslag krijgt waar je recht op hebt! Wij begrijpen dat er nogal wat informatie is. Bel ons daarom vrijblijvend op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) voor al jouw vragen en voor de juiste juridische hulp!

Versobering Werkloosheidswet

Sinds 1 januari 2016 is de Werkloosheidswet versoberd. Dit gebeurde door middel van de Wet Werk en Zekerheid. De duur van de WW-uitkering werd aangepast. In het verleden bouwde je ieder jaar dat je werkte een maand WW-recht op en was de maximale WW-duur 38 maanden. Vanaf 1 januari 2016 is dit anders en bouw je de eerste tien jaar een maand WW op per gewerkt jaar. Hierna nog maar een halve maand per gewerkt jaar. De maximale WW-duur wordt zo stapsgewijs teruggebracht naar 24 maanden, waarbij na zes maanden WW al het werk als passend wordt gezien.

De huidige WW-regels

Als je als werknemer de afgelopen 36 kalendermaanden, minstens 26 kalenderweken hebt gewerkt voordat je werkloos werd, dan heb je recht op een WW uitkering van minimaal drie maanden. Dit is de 26-wekeneis. De eerste twee maanden ontvang je 75% van het dagloon, de derde maand 70%. Als je tenminste vier van de laatste vijf kalendermaanden hebt gewerkt, dan kom je in aanmerking voor een langere WW-uitkering. Dit heet de 4-uit-5-eis. Heb je vragen over jouw uitkering? Neem dan contact op met het UWV. Zij kunnen in jouw dossier en helpen je verder. Heb je juridische hulp nodig van een advocaat? Neem dan contact op met onze medewerkers. Zij brengen je in contact met een ervaren advocaat bij jou in de buurt.

Meer informatie