“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wettelijke verhoging

  • Loon te laat? Je hebt recht op wettelijke verhoging, inclusief rente.
  • Betaalt de werkgever niet? Wij helpen jou om je loon te vorderen!
9,5
Klanten vertellen

1321 beoordelingen

Lees voor

Je hebt recht op de wettelijke verhoging als de werkgever je salaris te laat betaalt. Dat is de boete die de werkgever jou moet betalen. De hoogte van de wettelijke verhoging hangt af van het aantal dagen dat de werkgever te laat is met het betalen van jouw salaris. De regels zijn als volgt:

  • Over de eerste drie vertragingsdagen betaalt de werkgever geen wettelijke verhoging.
  • Over vertragingsdag vier tot en met acht betaalt hij vijf procent van jouw bruto dagloon.
  • Hij betaalt één procent vanaf vertragingsdag negen.

Uitbetaling loon en de wettelijke verhoging

Wanneer jouw loon wordt uitbetaald staat meestal beschreven in de arbeidsovereenkomst. In de meeste gevallen ligt de datum tussen de 20e en 30e van de maand. Bijvoorbeeld: Heb je in augustus geen loon ontvangen, dan is de werkgever vanaf 1 september te laat met betalen. Vanaf 4 september moet de werkgever de wettelijke verhoging betalen van vijf procent van jouw bruto dagloon. Heb je op 9 september nog steeds geen loon ontvangen? Dit is dag 9. Vanaf dag 9 moet de werkgever 1 procent van jouw bruto loon betalen.

Staat er geen datum in de overeenkomst? Dan is de situatie anders en hoeft de werkgever pas aan het eind van de volgende maand te betalen. Als de werkgever het salaris van mei niet heeft betaald, dan heb je vanaf 4 juli pas recht op de wettelijke verhoging.

Download gratis onze loonvorderingsbrief

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

Vorderen van het loon

Betaalt de werkgever niet, dan kun je jouw loon gaan vorderen. Heb je hier hulp bij nodig? Download dan gratis onze loonvorderingsbrief. Pas deze aan met je eigen gegevens en verstuur deze aangetekend naar jouw werkgever. Kom je er niet uit, heb je vragen of heb je hulp nodig van een juridische specialist? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! 

Meer informatie