“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Heb jij een oproepcontract en was jij op 1 januari 2020 al een jaar in dienst? In dat geval was de werkgever verplicht om jou een vast aantal uren te bieden. Heeft de werkgever dit niet gedaan voor 1 februari, dan kun jij als oproepkracht achterstallig loon vorderen over het gemiddeld aantal uren die je in 2019 per week werkte. Zelfs als je door de coronacrisis al weken niet hebt gewerkt.

Wet Arbeidsmarkt in Balans

De WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) zorgt ervoor dat oproepkrachten beter beschermd worden. Eén van de belangrijke punten van de WAB is dat deze oproepkrachten na een jaar een vast aantal uren aangeboden moeten krijgen. Zo weten zij beter waar ze aan toe zijn en is de kans op misbruik kleiner. Het aantal uren wordt gebaseerd op het gemiddelde aantal uren in het afgelopen jaar. Werkgevers zijn verplicht om hun oproepkrachten zo’n aanbod te doen. Dit aanbod moet uiterlijk een maand nadat de oproepkracht een jaar in dienst was worden gedaan.

Niet op tijd

Toch blijkt dat lang niet alle werkgevers dit aanbod (op tijd) hebben gedaan. Niet slim, want dit brengt voor werkgevers een groot risico met zich mee. Als oproepkracht kun je nu namelijk wel loondoorbetaling vorderen over het gemiddeld aantal uren dat je eigenlijk aangeboden had moeten worden. Dit vorderen kan tot vijf jaar terug  met een wettelijke verhoging en wettelijke rente.

Coronatijd

Ben jij dus tijdens de coronacrisis niet opgeroepen en heeft jouw werkgever zich niet gehouden aan de WAB? Dan kun je toch achterstallig loon eisen. Ook al heb je niet gewerkt. Kom je er met de werkgever niet helemaal uit? Bel ons dan gerust voor hulp of advies.