“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslag nemen en WW-uitkering

  • Neem je zelf ontslag, dan heb je geen recht op een uitkering.
  • Er zijn een aantal uitzonderingen.
  • Wil jij ontslag nemen en toch je recht op WW behouden? Wij geven je hier graag advies over.
9,3
Klanten vertellen

428 beoordelingen

Lees voor

Je kunt zelf ontslag nemen om meerdere redenen. Als je zelf ontslag neemt, moet je een ontslagbrief indienen bij jouw werkgever. Hou hierbij wel rekening met de opzegtermijn die je hebt. Neem je zelf ontslag, dan krijg je geen WW-uitkering, tenzij er bijzondere omstandigheden zijn. Hou dit dus altijd in je achterhoofd. Wanneer je geen WW-uitkering krijgt heeft dit financieel grote consequenties.

Geen recht op WW-uitkering

Neem je ontslag zonder acute noodzaak? Houd er dan rekening mee dat je dan ‘verwijtbaar werkloos’ bent, waardoor je geen recht hebt op een WW-uitkering. Je hebt er dan immers zelf voor gekozen om je baan op te zeggen. Je hebt ook geen recht op een WW-uitkering als je ontslag neemt of krijgt in de proeftijd. Je kunt misschien wel in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering van de gemeente. Deze uitkering is net als de WW-uitkering aan regels gebonden. Hou je je niet aan deze regels, dan kun je gekort worden op je uitkering. Dit geldt ook voor statutair bestuurders.

Let op:
Ben je verwijtbaar werkloos, dan kan dat grote financiële gevolgen hebben. Denk daarom altijd goed na of het verstandig is om zelf ontslag te nemen.

Zeg je jouw vaste baan op en krijg je een tijdelijk contract bij je nieuwe werkgever? Dan is de kans aanwezig, dat je geen recht hebt op een WW-uitkering als je binnen zes maanden je nieuwe baan verliest. Het UWV beoordeelt of er sprake is van verwijtbare werkloosheid. In die beoordeling wordt ook de opzegging van jouw eerdere dienstverband meegenomen. Oordeelt het UWV dat je verwijtbaar werkloos bent, dan krijg je geen WW-uitkering. Komt het UWV tot de conclusie dat je verminderd verwijtbaar werkloos bent, dan wordt je gekort op jouw WW-uitkering.

Wel recht op WW-uitkering

Als je zelf ontslag neemt (al dan niet in je proeftijd) kun je jouw recht op een WW-uitkering soms behouden. Dit kan alleen als er sprake is van bijzondere omstandigheden. Voorbeelden van bijzondere omstandigheden zijn:

  • De reistijd van en naar je werk is meer dan drie uur. Dit komt doordat je met jouw partner moest verhuizen naar een andere woonplaats doordat hij/zij een andere baan of een promotie heeft gekregen of als het bedrijf waar hij/zij werkt is verhuisd.
  • Je bent ziek geworden door problemen op jouw werk. Je kunt er niet blijven werken doordat je bijvoorbeeld wordt gepest of bedreigd. Of als de werkdruk te hoog is, waardoor je gezondheid hieronder lijdt.
  • Je moet onder zeer uitzonderlijke omstandigheden werken en jouw werkgever wil hier niets aan doen ter verbetering.

Vind je dat op jouw situatie een bijzondere omstandigheid van toepassing is? Neem dan altijd eerst contact op met een , voordat je daadwerkelijk ontslag neemt. De ontslagspecialist heeft jarenlange ervaring met ontslagzaken en kent de regels precies. Zonder deze hulp is het lastig om je recht op een WW-uitkering veilig te stellen.

Ontbinding arbeidsovereenkomst aanvragen bij rechter

Je kunt ook zelf ontslag nemen, door bij de kantonrechter om ontbinding van je arbeidsovereenkomst te vragen. Dat kun je doen als je vindt dat jouw werkgever zich zeer onfatsoenlijk of onzorgvuldig heeft gedragen. Je eigen ontslag aanvragen bij de kantonrechter moet je goed voorbereiden. Je moet bij de kantonrechter duidelijk kunnen aangeven waarom jouw ontslag goedgekeurd moet worden en waarom je een ontslagvergoeding zou moeten krijgen. Schakel hier altijd juridische hulp bij in! Zo weet je zeker dat je hier zo goed mogelijk uit komt.

Let op:
Wil je zelf ontslag nemen? Laat je dan altijd bijstaan door een ontslagspecialist, die weet wat jouw kansen zijn en met welke risico’s je rekening moet houden.

Ontslagbrief

Als je zelf ontslag neemt, moet je een ontslagbrief indienen bij jouw werkgever. Zorg ervoor dat uit je ontslagbrief duidelijk blijkt per wanneer je de arbeidsovereenkomst wil beëindigen. Denk hierbij wel aan de wettelijke opzegtermijn. Deze is meestal één maand, maar soms is er in de arbeidsovereenkomst of de CAO een andere opzegtermijn opgenomen. Vergeet bij het einde van je dienstverband ook niet te vragen om een getuigschrift en een eindafrekening. Bekijk hiervoor de pagina beëindiging dienstverband.

Op het gebied van de WW-uitkering is veel veranderd. Bekijk onze pagina meest gestelde vragen over de WW-uitkering om weer helemaal op de hoogte te zijn!

Meer informatie