“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslagbesluit bijlage B

  • Werk jij als uitzendkracht? Dan kan je te maken krijgen met Ontslagbesluit bijlage B.
  • Advies nodig? Wij helpen je graag!
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Lees voor

Werk jij als uitzendkracht en krijg je te maken met ontslag wegens bedrijfseconomische redenen? Dan krijg je te maken met Ontslagbesluit bijlage B. Maar wat houdt dit precies in?

Wanneer krijg je te maken met Ontslagbesluit bijlage B?

Ontslagbesluit bijlage B komt om de hoek kijken als het bedrijf waar jij in dienst bent:

  • als doelstelling heeft werknemers ter beschikking te stellen aan derden (opdrachtgevers) om onder hun leiding en toezicht werkzaam te zijn.
  • voor ten minste 50% van de lonen die worden uitbetaald, wordt gerealiseerd in het kader van uitzendovereenkomsten

Bijlage B zorgt voor herplaatsing

Bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen moeten uitzendorganisaties zich door dit ontslagbesluit net even aan andere regeltjes houden. Zo moet de uitzendorganisatie kunnen aantonen dat de inleenopdracht is komen te vervallen en herplaatsing ook niet mogelijk is.

Doordat de werkgever de verplichting heeft jou te herplaatsen als uitzendkracht ben je beter beschermd tegen ontslag. De werkgever moet echt moeite doen om de uitzendkracht aan het werk te houden. Heb jij korter dan 5 jaar als uitzendkracht bij het bedrijf gewerkt, dan moet de werkgever tenminste een maand lang zijn best doen om jou te herplaatsen. Bij een arbeidsverleden van 5 tot 10 jaar voor een periode van tenminste 3 maanden en als een werknemer meer dan 10 jaar heeft gewerkt heeft de werkgever 4 maanden de tijd om ander werk voor je te vinden. 

Werkgever moet moeite doen

Al met al moet de werkgever bij uitzendkrachten dus meer moeite doen om ze aan het werk te houden. Een positief punt. Toch houdt niet iedere werkgever zich hieraan. Heb jij het idee dat jouw werkgever zich er te makkelijk vanaf maakt? Neem dan contact op met onze juridische medewerkers voor gratis juridisch advies!

Meer informatie