De werkgever kan jouw arbeidsovereenkomst laten ontbinden door de kantonrechter. Ontbinding bij de kantonrechter kan alleen bij ontslagzaken die te maken hebben met een verstoorde arbeidsrelatie, disfunctioneren of persoonlijke redenen. Ook voor het ontslag van...
Lees meerHet ontslagrecht zit vrij logisch in elkaar. Er zijn duidelijke wetten en regels waar werkgevers en werknemers zich aan moeten houden. Toch zijn er bij ontslag ook afwijkingen. Regeltjes die net even anders zijn dan je misschien verwacht. Wij zetten de belangrijkste van deze afwijkende regels voor je op een rijtje.
Niet zelf kiezen wie er ontslagen wordt via het UWV
Een werkgever bepaalt zelf wie hij ontslaat en wie niet. Toch ligt dat even anders als het gaat om ontslag om bedrijfseconomische redenen via het UWV. In dat geval mag de werkgever officieel niet zelf kiezen, maar moet het afspiegelingsbeginsel worden toegepast. Dit houdt in dat het ontslag eerlijk moet worden verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën.
Helaas houden werkgevers zich niet altijd even goed aan deze regel dus houd dit zelf altijd goed in de gaten! Voor de komst van het afspiegelingsbeginsel was er het Last in, first out principe, maar dit is dus juridisch gezien niet meer juist.
‘last in, first out’ principe vervangen door afspiegelingsbeginsel
Het ‘last in, first out‘ principe bij ontslag kennen de meeste mensen nog wel. Toch is dit al sinds 2006 vervangen door een systeem waarbij de ontslagen meer worden verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën. De naam is sindsdien dan ook veranderd van het dienstjarenbeginsel naar het afspiegelingsbeginsel.
Het afspiegelingsbeginsel houdt in dat werknemers met vergelijkbare functies worden ingedeeld in leeftijdsgroepen, te weten van 15 tot 25 jaar, van 25 tot 35 jaar, van 35 tot 45 jaar, van 45 tot 55 jaar en van 55 jaar en ouder. Binnen die leeftijdsgroepen wordt de werknemer met het kortste dienstverband het eerst voorgedragen voor ontslag. De verdeling van de ontslagen over de leeftijdsgroepen zou zo gedaan moeten worden dat de leeftijdsopbouw binnen de categorie uitwisselbare functies voor en na het ontslag zoveel mogelijk gelijk is.
Het doel van deze verandering is dat de ontslagbescherming voor groepen werknemers zoals herintreders, ouderen en jongeren gelijkmatiger verdeeld wordt. Het maakt het echter wel een stuk ingewikkelder. Des te meer reden om bij een dreigende reorganisatie bij een ontslagspecialist te rade te gaan, functiebeschrijvingen binnen jouw bedrijf te verzamelen en goed in de gaten te houden of jij wel degene bent die moet worden ontslagen.
Richtlijnen bij de berekening van de diensttijd
Op het moment dat je te maken krijgt met ontslag is het heel belangrijk om jouw diensttijd goed te bepalen. Hoe lang jij in dienst bent is namelijk belangrijk voor het vaststellen van de opzegtermijn, maar ook voor het berekenen van de transitievergoeding. Hoe langer je in dienst bent, hoe hoger jouw vergoeding zal zijn.
De diensttijd is soms langer dan je denkt. Dit komt doordat bepaalde onderbrekingen soms meegeteld worden. Zo kan het zijn dat werk bij een vorige werkgever wordt meegeteld of dat de werknemer ook nog via het uitzendbureau werkzaam is geweest. Deze jaren tellen dan ook mee bij de berekening van de diensttijd.
Meetellen onderbrekingen bij het vaststellen van de diensttijd
Ben jij er even tussenuit geweest, maar was dit minder dan zes maanden? Dan loopt jouw diensttijd gewoon door. Zit er meer dan zes maanden tussen twee arbeidsovereenkomsten, dan wordt er vanuit gegaan dat partijen weer opnieuw een arbeidsverhouding zijn aangegaan. Je begint dan weer opnieuw te tellen.
Heeft een kantonrechter de arbeidsovereenkomst hersteld, dan wordt de onderbreking die aan het herstel voorafging ook niet meegeteld. Het dienstverband loopt dan dus gewoon door.
Zijn er bij de berekening van de dienstjaren vrouwen betrokken die hun loopbaan onderbroken hebben voor de opvang van kinderen, dan tellen de dienstjaren voor de onderbreking ook mee, dit om discriminatie van vrouwen te voorkomen.
Meetellen diensttijd bij een “vorige” werkgever
De diensttijd bij een vorige werkgever wordt meegerekend als de huidige werkgever de onderneming inclusief personeel van de vorige werkgever heeft overgenomen. Hierdoor loopt het contract gewoon door. De diensttijd bij een vorige werkgever telt ook mee als de huidige werkgever redelijkerwijze is te zien als de opvolger van de vorige werkgever.
Ben je bij jouw werkgever begonnen als uitzendkracht en ben je in dienst van het bedrijf ongeveer hetzelfde werk blijven doen? Dan tellen je jaren via het uitzendbureau ook mee bij het berekenen van de diensttijd.
Dat de huidige werkgever redelijkerwijs is te zien als een opvolger, kan zich ook in andere omstandigheden voordoen. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers die (nagenoeg) hetzelfde werk blijven doen, die van werkgever veranderen doordat er met hun baan binnen een concern wordt geschoven (alleen de formele werkgever verandert, doordat een andere BV uit het concern als werkgever gaat optreden).
In sommige gevallen ontslagbescherming
Soms mag een werkgever je niet ontslaan omdat je ontslagbescherming hebt. Er is dan een ontslagverbod. Er is sprake van ontslagbescherming als je:
- Ziek bent
- Tijdens jouw zwangerschap tot zes weken na jouw zwangerschapsverlof
- Als je lid ben van de OR of personeelsvereniging
Daarnaast mag je ook niet ontslagen worden als de reden van ontslag te maken heeft met:
- Discriminatie
- Jouw lidmaatschap van een politieke partij of vakbond
- Het feit dat jij ouderschapsverlof of zorgverlof wil aanvragen
- Werk weigeren op zondag
- Als je als buitenlandse werknemer in jouw vaderland in dienst moet
De werkgever kan werknemers met ontslagbescherming wel ontslaan in de proeftijd, op staande voet of als er sprake is van een reorganisatie. Ook kunnen jullie besluiten om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan of kan de werkgever besluiten een tijdelijk contract niet te verlengen.
Heb jij ontslagbescherming, maar krijg je toch te maken met ontslag? Neem dan gerust contact op voor hulp!
Ook transitievergoeding bij opzeggen tijdelijk contract
Wordt jouw tijdelijke contract niet verlengd? Dan is het goed te weten dat je ook dan recht hebt op een transitievergoeding. Helaas zijn er maar weinig mensen die hiervan op de hoogte zijn, waardoor je uiteindelijk geld misloopt. Zonde! Daarnaast zijn werkgevers ook niet verplicht erover te beginnen. Hou dus je eigen rechten in de gaten en trek op tijd aan de bel bij de werkgever. Wil je weten op welk bedrag je ongeveer aanspraak kunt maken? Maak dan een berekening van de transitievergoeding.
Aanzegtermijn
Besluit de werkgever jouw contract niet te verlengen, dan moet hij je dit minimaal een maand van te voren schriftelijk laten weten. Dit heet de aanzegtermijn. Deze aanzegtermijn zorgt ervoor dat jij de tijd hebt om op zoek te gaan naar ander werk. Houdt de werkgever zich hier niet aan, dan is hij jou een maand extra salaris verschuldigd.
Vragen of hulp nodig bij ontslag?
Zoals je ziet zijn er toch altijd weer de nodige afwijkingen bij ontslag. Soms zijn dingen net even anders dan je denkt. Krijg jij te maken met ontslag, leg jouw situatie dan ook altijd vrijblijvend even voor aan onze juridische medewerkers. Zij kijken welke mogelijkheden er zijn en waar je even extra op moet letten. Je kan ons bellen op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of jouw gegevens achterlaten via ons contactformulier.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Wij bellen je
Op werkdagen bellen we jou binnen 60 minuten terug
Meer informatie
Na het einde van jouw dienstverband is de werkgever verplicht je een getuigschrift mee te geven. Hierbij maakt het niet uit of je ontslag krijgt of ontslag neemt of wat de reden is van het ontslag. Vaak is het wel zo dat je hier zelf om moet vragen bij de werkgever....
Lees meerBen je statutair directeur, dan gelden er een aantal bijzondere ontslagregels. Wij bespreken deze regels in de situatie dat je ontslag krijgt en wanneer je ontslag neemt. Wanneer ben je statutair directeur? Als je door de aandeelhouders of de raad van commissarissen...
Lees meerEigenlijk is afvloeiingsregeling een ander woord voor ontslagregeling. Dit is het pakket aan afspraken over het ontslag. Belangrijke zaken in de afvloeiingsregeling zijn de opzegtermijn en de hoogte van de transitievergoeding (voorheen ontslagvergoeding). Over de...
Lees meerIn veel gevallen gaan werkgevers en werknemers in goed overleg uit elkaar. Zij gaan samen om tafel om afspraken te maken over het ontslag. Dit heet ontslag met wederzijds goedvinden. Meestal is het de werkgever die hier het initiatief voor neemt en met een...
Lees meerTijdens je zwangerschap en je zwangerschapsverlof mag je niet ontslagen worden. Je hebt dan namelijk ontslagbescherming. Ook zwangerschap als reden voor ontslag wordt niet geaccepteerd. De ontslagbescherming geldt tot zes weken nadat je na je verlof weer bent gaan...
Lees meerGaat het financieel niet goed met het bedrijf, dan kan het zijn dat er mensen ontslag krijgen. De werkgever kan dan een ontslagvergunning voor een deel van zijn werknemers aanvragen bij het UWV. Dit heet ontslag om bedrijfseconomische redenen. In dat geval mag de...
Lees meerBen je lid is van een Ondernemingsraad (OR) of een Personeelsvertegenwoordiging (PV) dan heb je ontslagbescherming. Deze bescherming is door de overheid ingevoerd om te voorkomen, dat medewerkers ontslagen worden omdat zij OR-lid zijn. In jouw functie als OR-lid moet...
Lees meer19 sep, 2014 | Algemeen
In 2015 ging het ontslagrecht behoorlijk op de schop. De wijzigingen binnen het ontslagrecht 2015 werden in twee fases doorgevoerd en zijn onderdeel van de “Wet Werk en Zekerheid“. De “Wet Werk en Zekerheid” heeft als doel ontslagprocedures...
Lees meerBen je statutair bestuurder en wil je ontslag nemen, dan gelden er andere regels. Dit komt omdat een statutair bestuurder zowel werknemer in de zin van het arbeidsrecht is, maar ook bestuurder onder het vennootschap. Het is belangrijk dat je goed op de hoogte bent van...
Lees meerBestaat bescherming tegen ontslag? Ja! Werknemers mogen in sommige situaties niet ontslagen worden. Ontslagbescherming betekent dat jij niet ontslagen mag worden omdat er een bijzondere situatie is. Het kan in dat geval best zijn dat de werkgever wel een geldige reden...
Lees meerStopt jouw tijdelijke contract, dan is er eigenlijk sprake van automatische beëindiging van het dienstverband. De werkgever heeft hier geen goede reden voor nodig en hoeft hier ook geen actie voor te ondernemen. In alle andere gevallen kan jouw dienstverband niet...
Lees meerBij arbeidsgehandicapte medewerkers gelden andere regels voor ontslag. Ben jij arbeidsgehandicapt dan mag je namelijk niet zomaar ontslagen worden door jouw werkgever. Je hebt ontslagbescherming. Dit betekent dat arbeidsgehandicapte medewerkers in dienst moeten...
Lees meerWerk jij als uitzendkracht en krijg je te maken met ontslag wegens bedrijfseconomische redenen? Dan krijg je te maken met Ontslagbesluit bijlage B. Maar wat houdt dit precies in? Wanneer krijg je te maken met Ontslagbesluit bijlage B? Ontslagbesluit bijlage B komt om...
Lees meerVoor het berekenen van de ontslagvergoeding die je meekrijgt bij ontslag maakte men tot en met 2014 gebruik van de kantonrechtersformule (of abc-formule). In 2015 werd deze formule vervangen door de huidige transitievergoeding. Toch zal in sommige gevallen de...
Lees meerNa twee jaar ziekte komen veel werknemers terecht in de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Je krijgt dan een WIA-uitkering vanuit het UWV. Om een WIA-uitkering te krijgen moet je een aanvraag doen bij het UWV. Een arbeidsdeskundige van het UWV bepaald...
Lees meerVeel mensen denken dat een concurrentiebeding of relatiebeding automatisch vervalt na faillissement van het bedrijf. Dit is niet waar. Wat er met het concurrentiebeding na faillissement gebeurt is afhankelijk van de omstandigheden. Het belang voor een ontslagen...
Lees meerBen je twee jaar ziek, dan mag de werkgever je uiteindelijk ontslaan. Dit is echter niet verplicht. Hierdoor waren er veel werkgevers die niet tot ontslag overgingen, om op die manier onder de betaling van de transitievergoeding uit te komen. Op die manier ontstaat er...
Lees meerEnige tijd geleden werd bekend dat veel mensen vermoedelijk onterecht gebruik maken van de WIA-uitkeringen. Dit heeft het UWV niet goed in kaart door een gebrek aan herkeuringen. Het UWV is zich dan ook meer gaan richten op het herkeuren van mensen die een...
Lees meerOngeschiktheidsontslag is eigenlijk ontslag wegens disfunctioneren, maar dan bij ambtenaren. Bij ongeschiktheidsontslag gaat het er dus eigenlijk om, dat je niet geschikt wordt bevonden voor je functie. Je functioneren laat te wensen over. Iemand ontslaan om deze...
Lees meerHeb je ontslag gekregen en een ontslagvoorstel ontvangen van je werkgever? Laat jouw ontslagvoorstel altijd controleren! Zo weet je zeker dat je met een gerust hart je handtekening kan zetten. Wij controleren jouw vaststellingsovereenkomst gratis en vrijblijvend! Alle...
Lees meerWord je ontslagen via de kantonrechter, dan is er het nodige aan de hand. De werkgever kan namelijk alleen naar de kantonrechter stappen als er “gewichtige” redenen zijn. Dit betekent dat er sprake is van onbehoorlijk gedrag (vervalsen van diploma’s,...
Lees meerKiest de werkgever ervoor om voor het ontslag naar de kantonrechter te stappen, dan heet dit een ontbindingsprocedure. De werkgever start een procedure om jouw arbeidsovereenkomst te ontbinden. Meestal komt de kantonrechter pas in beeld als het de werkgever niet lukt...
Lees meerIn 2015 is er door de komst van de Wet Werk en Zekerheid heel wat veranderd op het gebied van het arbeidsrecht en ontslag. Hieronder de belangrijkste wijzigingen vanuit de Wet Werk en Zekerheid op een rijtje. Beëindiging tijdelijk contract Wil een werkgever een...
Lees meerAlleen bij ontslag wegens economische redenen mag een werkgever de ontslagvolgorde niet zelf bepalen. In dat geval moet hij zich houden aan het afspiegelingsbeginsel. Toch zijn er ook afwijkingen mogelijk in de ontslagvolgorde. Wanneer mag een werkgeven wel of niet...
Lees meerHet is belangrijk om goed advies in te winnen als je wordt ontslagen. Het geven van goed advies is echter niet gemakkelijk. Om goed advies te kunnen geven is de juiste informatie nodig. Wat voor contract is er? Wat voor afspraken hebben de jij en de werkgever...
Lees meerWil de werkgever mensen ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen, dan mag hij niet zelf kiezen wie er ontslag krijgen. Hij heeft zich te houden aan een bepaalde ontslagvolgorde die wordt bepaald door het afspiegelingsbeginsel. Maar zijn er afwijking van de...
Lees meer