“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Een man is na 21 jaar trouwe dienst ontslagen omdat hij hoestend op de werkvloer verscheen. Collega’s vroegen de man of hij niet beter naar huis kon gaan, maar de werknemer weigerde. Later bleek de man te zijn besmet met het coronavirus. De rechter in Rotterdam heeft besloten dat het ontslag terecht is, maar de werknemer wel vergoedingen mee krijgt.

Bronchitis of toch corona?

De man kwam al hoestend op het werk. Zeker vier van zijn collega’s raadden hem aan om naar huis te gaan, maar de werknemer weigerde dit. Dit ondanks het coronabeleid van de werkgever, dat werknemers met verkoudheidsklachten thuis moeten blijven. Hij gaf zelf als verklaring dat zijn bronchitis of suikerziekte opspeelde. Dat standpunt hield hij vol in de rechtbank.
Dit terwijl hij een dag nadat hij besloot toch maar thuis te blijven een positieve coronatest in handen had. Een collega die met de man heeft samengewerkt, bleek later ook te zijn besmet.

Ernstig verwijtbaar

De werkgever vindt dit een goede reden om ontslag aan te vragen voor de medewerker. De reden die wordt aangevoerd is ernstig verwijtbaar handelen en anders verstoorde arbeidsverhoudingen. De werkgever wil de man ook geen ontslagvergoeding meegeven. De rechter oordeelt dat het verwijtbaar is van de man dat hij, ondanks de overheidsadviezen en de adviezen van zijn werkgever, toch naar het werk is gegaan met hoestklachten. Toch vindt de rechter niet dat dit ernstig verwijtbaar is. De man is de volgende dag namelijk thuisgebleven en heeft zich laten testen op corona. Al met al is dit onvoldoende reden voor ontslag.

Transitievergoeding

De verstoorde verhoudingen tussen de man en zijn collega’s is voor de rechter echter wel een reden om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Het gedrag van de werknemer is ook niet dermate verwijtbaar dat hij geen transitievergoeding zou mogen ontvangen. De rechter kent de man dan ook, na 21 jaar trouwe dienst, een ontslagvergoeding van ruim €23.000 toe.
De werknemer had ook een billijke vergoeding gevraagd van maar liefst twee ton, omdat hij van mening was dat het ontslag volkomen onterecht was. Hier ging de rechter niet in mee. De werknemer en de werkgever moeten ieder hun eigen proceskosten dragen.