“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ben jij voorzichtig ten aanzien van je werk met wat je op social media plaatst?

05 mrt, 2024 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Wij vroegen onze bezoekers of ze rekening hielden met wat ze op social media plaatsen ten aanzien van werk. Meer dan 2/3 van onze bezoekers houdt rekening met hetgeen wat ze plaatsen. Begrijpelijk, want hier is al veel over gezegd en geschreven. Toch zie je nog steeds dat sommige er geen rekening mee houden. Soms leidt dit tot ontslag. Werkgevers zien dat hun “zieke werknemers” helemaal niet ziek zijn, maar feest vieren. Of werknemers plaatsen bedrijfsgevoelige informatie op een site.

Is het belangrijk om voorzichtig te zijn met social media?

Ja, het is belangrijk om voorzichtig te zijn met wat je op sociale media plaatst, vooral als het gaat om werk gerelateerde zaken. Sommige zaken zijn privé en mogen niet zomaar online worden gezet. Daarnaast zie je vaak dat werkgevers voor een sollicitatie kijken naar een social media profiel van iemand. Dit doen zij om een beeld te krijgen van de persoon die ze uitnodigen. Wij adviseren dus altijd om je profiel op privé te zetten. Zo zorg je dat enkel mensen waarvan jij het hebt aangegeven jou volgen.

Waarom voorzichtig zijn met social media posts?

We geven je een paar redenen waarom het belangrijk is om voorzichtig te zijn met wat je post:

 1. Werkgevers en collega’s kunnen het zien
  Werkgevers en collega’s kunnen je sociale media-profielen bekijken. Wat je deelt, kan hun beeld van jou beïnvloeden, zelfs buiten de werkomgeving.
 2. Professionele reputatie
  Jouw online aanwezigheid kan een belangrijk onderdeel zijn van je professionele reputatie. Negatieve of ongepaste inhoud kan schadelijk zijn voor hoe anderen je zien als professional.
 3. Privacy en vertrouwelijkheid
  Het delen van vertrouwelijke informatie over je werkgever, klanten of collega’s kan leiden tot juridische problemen en schendingen van het vertrouwen.
 4. Toekomstige kansen
  Potentiële werkgevers kunnen je online activiteiten onderzoeken als onderdeel van het sollicitatieproces. Een ongepaste online aanwezigheid kan je kansen op een baan verminderen.

Denk na over wat je online zet

Denk voor je post na of het slim is om te posten. Daarnaast is het verstandig om privacy-instellingen te gebruiken om je persoonlijke informatie te beschermen. Het kan helpen om te onthouden dat alles wat je op sociale media plaatst openbaar kan worden en mogelijk voor altijd online blijft.