“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Zorgen transitievergoeding flexwerkers

12 feb, 2015 | Ontslagrecht 2015
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Bedrijven hebben zorgen over de nieuwe transitievergoeding die per 1 juli ingaat. Vooral bedrijven in de bouwsector, horeca en uitzendbranche hebben zorgen. Zij hebben veel medewerkers met een tijdelijk dienstverband en moeten hen mogelijk een transitievergoeding betalen.

Seizoenswerkers de dupe

MKB-Nederland, branchevereniging voor uitzenders ABU, de Recron en Koninklijke Horeca Nederland hebben hun zorgen geuit bij minister Asscher van Sociale Zaken. Meerdere kamerleden beamen dat er een oplossing moet komen. Een onbedoeld effect van de wet kan zijn dat onder andere seizoenswerkers de dupe worden.

Kritiek op onderbrekingsperiode

Volgens de nieuwe regeling moet een werkgever een minimale periode van zes weken tussen twee contracten hanteren. Eerder was een periode van drie maanden voldoende. Hierdoor was er geen sprake van een vast dienstverband waardoor een werkgever geen ontslagvergoeding hoefde te betalen.

Transitievergoeding

Minister Asscher heeft aangegeven dat de nieuwe regeling juist is bedoeld om de grote verschillen tussen vaste en flexibele werknemers te verkleinen. Om die reden tellen tijdelijke contracten van voor 1 juli 2015 ook mee. Anders heeft een flexwerker per 1 juli 2015 geen recht op een transitievergoeding, terwijl een vaste werknemer dat wel heeft.