“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1336 beoordelingen

De rechter heeft een werkgever teruggefloten terug nadat deze zijn chef-kok op staande voet heeft ontslagen. Vanwege klachten van inspecteurs over vuiligheid in de keuken kreeg de kok ontslag. De rechter stelde echter dat niet alle hygiëne-overtredingen de chef-kok kunnen worden verweten en vernietigde het ontslag.

Verscherpt toezicht

Sinds 2003 is de kok, met onderbrekingen, in dienst van het Indonesische restaurant. In maart 2021 werd de man ontslagen nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voor de zoveelste keer overtredingen in de keuken had geconstateerd op het gebied van voedselveiligheid en hygiëne. Het restaurant stond al een maand voor het ontslag onder verscherpt toezicht vanwege overtredingen in de keuken.

Waarschuwingen en boetes

In de ontslagbrief werd de man verweten dat hij, ondanks de waarschuwing en het verscherpt toezicht, de zaakjes in de keuken nog niet op orde had. Ook staat in de brief te lezen dat hij herhaaldelijk is gewaarschuwd en de werkgever regelmatig boetes opgelegd krijgt. Het jaar ervoor is de inspectie ook al meermaals bij het restaurant geweest. Toen gingen de klachten voornamelijk over niet goed schoongemaakte keukenapparatuur. De kok voerde toen al aan dat er te weinig personeel was.

Niet schoonmaken, wel eerder naar huis

Volgens het restaurant had de chef-kok echter voldoende tijd om alles schoon te maken maar ging hij vaak eerder naar huis. Daardoor zou hij niet alleen zijn eigen baan, maar ook dat van zijn collega’s in gevaar hebben gebracht. Bovendien zou hierdoor de gezondheid van de gasten in gevaar gebracht worden. Het restaurant wil dan ook een schadevergoeding van de chef-kok.

Niet alles op het bordje van de chef-kok

De rechter floot het restaurant echter terug en vond dat de overtredingen niet alleen op het bordje van de chef-kok gelegd konden worden. Er zou beter toegezien moeten worden op naleving van de regels. Daarbij vond de rechter dat ook andere keukenmedewerkers schuld droegen, aangezien de chef-kok niet alle dagen werkte.
De rechter vernietigde dan ook het ontslag. De kok wilde zelf echter niet meer bij het restaurant werken. Het restaurant moet de kok een schadevergoeding betalen van €8.584 plus een transitievergoeding van €9.208 en een dikke €6.000 aan achterstallig salaris.