“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Transitievergoeding of gelijkwaardige voorziening

21 feb, 2017 | Algemeen, Ontslagvergoeding
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

In sommige gevallen kunnen werkgevers onder de betaling van de transitievergoeding uitkomen als in de cao is opgenomen dat er een andere gelijkwaardige voorziening is. Bijvoorbeeld een premievrije voortzetting van de opbouw van het ouderdomspensioen. Dit blijkt uit een uitspraak die onlangs werd gedaan door de kantonrechter.

Ontslagvergunning

In de betreffende zaak ging het om een werknemer die voor 18 uur per week in dienst was bij de werkgever. Hij raakte arbeidsongeschikt en had recht op een premievrije voortzetting van de opbouw van het ouderdomspensioen. De werkgever vroeg een ontslagvergunning aan bij het UWV. Het ontslag vond vervolgens plaats, zonder dat er een transitievergoeding werd betaald. De werknemer was het hier niet mee eens en stapte naar de rechter.

Gelijkwaardige voorziening

Helaas voor de werknemer oordeelde de kantonrechter niet in zijn voordeel. De kantonrechter was van mening dat de premievrije voortzetten van de opbouw van het ouderdomspensioen te kwalificeren is als een, in de cao opgenomen, aan de transitievergoeding gelijkwaardige voorziening. Bij een gelijkwaardige voorziening moet er sprake zijn van een voorziening in geld en/of natura die gelijk is aan hetgeen waarop de werknemer aanspraak kan maken qua transitievergoeding. Wanneer het bedrag wordt uitgekeerd is volgens de kantonrechter niet interessant. Er is een financieel voordeel en dat is hetgeen dat telt.