Ruim de helft van de Nederlanders heeft er wel eens mee te maken gehad: discriminatie tijdens een sollicitatie. Dit blijkt uit een onderzoek onder meer dan 2000 Nederlanders. Meestal gaat het om leeftijdsdiscriminatie of de voet gevolgd door discriminatie vanwege afkomst.

Leeftijd, afkomst en uiterlijk

Het onderzoek werd uitgevoerd door Motivaction en is een initiatief van Nationale Vacaturebank en Intermediair. Het onderzoek werd gehouden onder werknemers, werkgevers en werkzoekenden. De uitkomst is verbazingwekkend. Maar liefst 55 procent van de ondervraagden zegt wel eens te zijn gediscrimineerd bij het sturen van een sollicitatiebrief- of mail. Ook bij sollicitatiegesprekken vindt regelmatig discriminatie plaats, namelijk bij 53 procent van de respondenten. In veel gevallen gaat het om leeftijdsdiscriminatie (53%), dan volgt discriminatie vanwege afkomst (27%) op de voet gevolgd door discriminatie vanwege het uiterlijk (25%). Anderen redenen van discriminatie waren op basis van geslacht (18%), achternaam (22%) en seksuele voorkeur (3%).

Werkgevers en werknemers

Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat werkgevers en werknemers zo’n sollicitatie toch heel anders kunnen ervaren. De meeste werkgevers hebben het idee dat het met discriminatie bij sollicitaties wel meevalt. Het verschil is best groot. Zo ziet 57 procent van de werknemers discriminatie bij sollicitaties als een probleem. Bij de werkzoekenden ligt dit percentage zelfs op 73 procent. Van de werkgevers geeft 43 procent aan dit een probleem te vinden.

Op de werkvloer

Los van discriminatie tijdens sollicitaties is er ook nog discriminatie op de werkvloer. Van de 2000 ondervraagde Nederlanders zegt 40 procent wel eens te maken te hebben gehad met discriminatie op de werkvloer. Hierbij gaat het om discriminatie door collega’s of een leidinggevende. Hierbij gaat het vaak op grappen of opmerkingen die eigenlijk niet door de beugel kunnen.

Wat kun je doen?

Werkzoekenden die keer op keer te maken krijgen met discriminatie zitten met de handen in het haar. Er zijn er zelfs die hun achternaam veranderen of bepaalde zaken tijdens een sollicitatie verzwijgen. Best kwalijk. Als werkzoekende kun je helaas weinig doen, behalve melding maken van het voorval. Het probleem zal aangepakt moeten worden door werkgevers. Zij zullen hun selectieproces zo moeten aanpakken dat discriminatie geen kans meer krijgt. Het signaleren van het probleem is een goed begin, maar nu is het tijd dat werkgevers hun selectieprocedure eens kritisch onder de loep nemen.