Een werknemer kreeg onlangs ontslag nadat hij niet op het werk verscheen. Hij was niet komen opdagen, omdat zijn huis was afgebrand. Dit had hij ook aan de werkgever laten weten. De werknemer stapte naar de rechter en kreeg gelijk. Het ontslag is onterecht.
Nieuw huis bezichtigen
De werknemer van 38 jaar was vestigingsmanager van een commercieel coronatestbedrijf genaamd Q-Comed. Het huis van de werknemer brandde op 27 december volledig af. Hij moest acuut op zoek naar een nieuwe woning. Op 5 januari kon de werknemer een huis bezichtigen. Hij vroeg toestemming aan zijn werkgever om later op het werk te komen, zodat hij dit nieuwe huis kon gaan bekijken. De werkgever vond dit geen probleem.
Hele dag verlof
Later die dag werd hij gebeld door zijn leidinggevende dat hij de hele dag wel verlof kon krijgen. Het was rustig. Gek genoeg kreeg hij nog iets later te horen dat hij werd ontslagen. Hij zou fouten hebben gemaakt en ongeoorloofd afwezig zijn geweest. Er werd hem verweten dat hij een kwartier voor aanvang van zijn werk zijn afwezigheid vermeldde. Dit zou onacceptabel zijn volgens de werkgever.
Bezwaar tegen ontslag
De werknemer was behoorlijk overdonderd door dit bericht en was zich van geen kwaad bewust. Hij maakte dan ook bezwaar tegen het ontslag en meldde dat hij te allen tijde beschikbaar blijft voor werk. Het bedrijf Q-Comed reageerde hier verder niet op. De werknemer besloot dan ook naar de rechter te stappen om het ontslag aan te vechten en met succes. De kantonrechter kwam tot de conclusie dat er geen sprake was van ongeoorloofde afwezigheid. Ook had hij in zijn functioneren niets verkeerd gedaan. Daar komt ook nog bij dat de werknemer werd ontslagen door de verkeerde rechtspersoon, omdat degene die hem ontslagen heeft werkzaam is bij een gelieerd bedrijf van Q-Comed.
Vergoeding
Al met al concludeerde de rechter dat de werknemer onterecht was ontslagen. Q-Comed moet de werknemer zijn salaris dat is achtergehouden betalen tot het moment dat de arbeidsovereenkomst zou zijn afgelopen. Ook komt daar nog 50% strafverhoging bij op. De vergoeding die de man meekrijgt ligt rond de €11.000 euro. Daarnaast moet Q-Comed 1000 euro aan juridische kosten vergoeden. De werkgever is niet bij de rechtszaak verschenen.