Een directeur van een grote internationale rederij uit Amsterdam krijgt een kwart miljoen aan ontslagvergoeding mee, nadat hij werd ontslagen omdat hij zich kritisch uitliet over de coronamaatregelen.
Coronamaatregelen ter discussie
De 55-jarige man was al sinds 1991 in dienst bij de rederij en was ondertussen opgeklommen tot lid van de directieraad. Met de komst van corona begonnen de problemen. De directeur bleef de coronamaatregelen maar ter discussie stellen. Dit deed hij niet alleen buiten, maar ook binnen het bedrijf. Zo zou hij gewoon naar risicogebieden blijven reizen, bleef stug handen schudden en weigerde zich aan de coronaregels op kantoor te houden. Begin vorig jaar werd hij hierdoor al eens geschorst.
Na de schorsing
Het leek er even op dat na de schorsing de problemen waren verdwenen. Dit kan echter ook te maken hebben gehad met de versoepelingen van de coronamaatregelen deze zomer. Zodra er weer meer regels kwamen, ging de directeur opnieuw in de fout. Dit keer door een confrontatie met een Canadese klant. Hier had hij via de mail een medewerkster flink toegesproken over de strenge maatregelen in dat land. Hij schreef: “Canada is volledig de weg kwijt”. En gaf bij de medewerkster aan dat zij medeplichtig was aan deze misdaad door haar naam hieraan te verbinden. De directeur van het bedrijf nam contact op, waarna de werkgever besloot actie te ondernemen. Zij dreigden de man te ontslaan als hij zijn directie- en bestuursfuncties niet zou neerleggen. Dit deed hij echter niet vrijwillig, waardoor de werkgever hem hiertoe moest dwingen.
Naar de rechter
De rederij stapte naar de rechter om de directeur te ontslaan. De man had in hun ogen alle fatsoensnormen overschreden en ernstig verwijtbaar hebben gehandeld. Hierdoor waren zij dan ook niet van plan om hem een ontslagvergoeding mee te geven. De man wees de rechter vervolgens op zijn smetteloze staat van dienst en beriep zich op zijn vrijheid van meningsuiting. Hij eiste op zijn beurt een ontslagvergoeding van 260.000 euro en een billijke vergoeding van 3,5 miljoen.
Ontslag met vergoeding
De rechter was duidelijk. Het gedrag van de man is inderdaad een goede reden voor ontslag. Het contract wordt ontbonden. Toch vindt de rechter zijn gedrag niet dermate verwijtbaar dat dit een reden is om hem zijn reguliere ontslagvergoeding te ontzeggen. De man is dus wel zijn baan kwijt, maar krijgt wel een bedrag van 256.000 euro mee. Toch is de voormalig directeur van mening dat hem tekort is gedaan. Hij overweegt nog om in hoger beroep te gaan om toch nog een billijke vergoeding te krijgen. Dit volgens zijn advocaat vooral omdat zij het idee hebben “dat de werkgever de coronadiscussie heeft gebruikt als stok om mee te slaan”.