“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ondanks de steunmaatregelen van de overheid begint de werkloosheid in Nederland al flink op te lopen. In een maand tijd hebben tienduizenden mensen een WW-uitkering aangevraagd bij het UWV. Het wegvallen van de ontslagboete voor bedrijven die gebruik maken van de NOW-regeling zal er waarschijnlijk voor zorgen dat het einde van de ontslaggolf nog niet in zicht is.

Heftige toename

Het UWV maakte deze werkloosheid cijfers bekend en gaf aan dat er sprake is van een “heftige toename”. “Dit heb ik nog nooit eerder gezien”, aldus Rob Witjes, arbeidsmarktdeskundige van het UWV. In april kwamen er in totaal 74.000 aanvragen binnen voor een WW-uitkering. Dit is een stijging van 56 procent ten opzichte van de maand maart.

Ontslagboete

In eerste instantie zijn het vooral jongeren en flexwerkers die hun baan verliezen. Tienduizenden uitzendkrachten staan ondertussen op straat en veel mensen met tijdelijke contracten krijgen te horen dat hun contract niet wordt verlengd. Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidseconomie in Tilburg vreest dat het wegvallen van de ontslagboete voor bedrijven die gebruik maken van de NOW-regeling ervoor zorgt, dat mensen met vaste contracten als volgende aan de beurt zijn. “Dat zal niet meteen zijn, maar het is onvermijdelijk dat wat nu met flexwerkers gebeurt ook met vaste mensen gaat gebeuren. Zeker in sectoren waar weinig perspectief is”, aldus Wilthagen.

Vragen of hulp nodig?

Krijg jij door de coronacrisis te maken met ontslag en heb je vragen? Neem dan gerust contact op met onze juridische medewerkers. Zij helpen je graag verder en geven je advies waar je mee verder kan.