“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Ondanks de lockdown en de herhaaldelijke oproepen van Mark Rutte om toch vooral thuis te werken als dat enigszins kan, blijkt dat 42 procent van de mensen nog steeds gewoon naar kantoor gaat. Dit blijkt uit een onderzoek van vakbond CNV onder 1200 leden.

Op verzoek werkgever

In 27 procent van de gevallen kunnen mensen best thuis werken, maar moeten zij van hun werkgever toch op kantoor verschijnen. Zo lang wij in Nederland geen recht hebben op thuiswerken is het de werkgever die bepaalt of er thuis gewerkt mag worden of niet. Helaas zien nog niet alle werkgever de noodzaak in van het thuiswerken. Bij een kwart van de ondervraagden wordt er door de werkgever geen enkele rekening gehouden met het feit dat de kinderen nu ook thuis zijn. Hierdoor moet een op de zes werkenden extra verlofdagen opnemen om voor de kinderen te kunnen zorgen.

Thuiswerken valt zwaar

De meeste mensen werken ondertussen al langere tijd thuis en dit begint zijn tol te eisen. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan dat het thuiswerken hen in de januarimaanden zwaarder valt dan in de lente en de zomer. Daarnaast heeft 45 procent geen goede werkplek, waardoor 40 procent ondertussen ook lichamelijke klachten heeft.

Werk thuis!

Vakbond CNV wil toch benadrukken dat we het virus er alleen onder zullen krijgen als we ons houden aan de gestelde regels. “Terwijl we met man en macht het virus proberen te bestrijden en de Britse coronavariant als een dreiging op ons afkomt, gaat een groot deel van de thuiswerkers nog steeds vaak naar kantoor. Thuiswerken is echter een quick-win om het virus te verslaan”, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. “We roepen iedereen op om hierin verantwoordelijkheid te nemen: werkgevers en werknemers. Werk echt zoveel mogelijk thuis.”