“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Thuiswerken is nog steeds de norm. En krijg je klachten, kom je uit het buitenland of heeft één van jouw huisgenoten klachten, dan moet je thuis in quarantaine. Maar hoe zit het als je in thuisquarantaine moet, want eigenlijk ben je niet ziek. Moet de baas jou dan doorbetalen? En mag de baas jou verplichten op kantoor te werken, ondanks het advies om thuis te werken? Wij zetten een paar belangrijke zaken voor je op een rij.

Moet ik gewoon worden doorbetaald als ik in quarantaine moet?

Als je in quarantaine moet en je hebt de mogelijkheid om thuis te werken, dan moet je natuurlijk thuis gewoon aan de slag. Je werkt en krijgt doorbetaald. Daar zal geen discussie over ontstaan. Lastiger wordt het, als jij je werkzaamheden niet thuis uit kunt voeren. Je bent niet ziek, maar je kunt ook niet werken omdat je volgens de overheidsmaatregelen in thuisquarantaine moet. Toch moet jouw werkgever je ook dan gewoon doorbetalen. Het is namelijk niet jouw schuld dat je thuis zit. Het is niet de bedoeling dat de werkgever hiervoor bijvoorbeeld vakantiedagen of loon gaat inhouden. Hij/zij moet je volledig doorbetalen.
Er is wel een uitzondering. Ben jij opzettelijk, zonder enige noodzaak naar een gebied gereisd waar een negatief reisadvies voor geldt (code oranje of code rood) en moet je bij thuiskomst in quarantaine? In dat geval heb je er zelf voor gekozen dit risico te nemen. De werkgever hoeft je in die situatie dan ook niet door te betalen.

Kan mijn werkgever mij dwingen om op kantoor te komen werken?

Op dit moment hebben wij in Nederland nog niet het recht om thuis te werken. Het feit dat de overheid het advies geeft om zoveel mogelijk thuis te werken, betekent dus nog niet dat je hier ook recht op hebt. Jouw werkgever is uiteindelijk degene die besluit of je wel of niet thuis kan/mag werken. Overleg dit dus samen. Wil de werkgever dat jij toch naar kantoor komt, dan moet de werkgever wel de nodige maatregelen treffen om voor een veilige werksituatie te zorgen. Hij/zij moet er dus voor zorgen dat de werkplek zoveel mogelijk corona-proof is. Is dit niet het geval, dan heb je daarmee een goede reden om te weigeren om naar kantoor te komen. Wil je niet naar kantoor omdat je bijvoorbeeld binnen de risico-groep valt? Overleg dan met jouw werkgever of er mogelijkheden zijn om thuis te werken.

Door corona is er geen werk. Heb ik wel recht op loon?

Als werknemer heb je in de meeste gevallen gewoon recht op loon. Ook als het bedrijf waar jij werkt is gesloten door corona. De werkgever kan hiervoor een vergoeding krijgen vanuit de overheid. Heb je een nul urencontract, dan kan dit anders zijn. In dat geval hoeft een werkgever jou alleen te betalen voor de uren die je hebt gewerkt. Heb je een nul urencontract, maar ben je langer dan drie maanden in dienst, dan heb je wellicht recht op een contract met een vast aantal uren. Heb jij een min/max contract, dan moet het minimum aantal uren altijd worden uitbetaald.

Ben ik verplicht om ander werk te doen dan anders?

We zitten in een gekke situatie. Normaal gesproken voer je de taken uit die horen bij jouw functie en die ook zo in jouw arbeidscontract staan. Het kan natuurlijk zijn dat deze werkzaamheden momenteel niet nodig zijn, maar dat de werkgever wel ander werk voor je heeft. Zolang de werkgever niets onredelijks van je vraagt is het verstandig om hier aan mee te werken.

Moet ik vakantiedagen opnemen als er te weinig werk is?

De werkgever kan jou niet dwingen om vakantiedagen op te nemen. Je neemt ze op wanneer jij dat wilt. Mocht de werkgever je vragen om toch vakantiedagen op te nemen, dan kan je besluiten om hieraan mee te werken, maar je bent het niet verplicht.

De kinderen zitten thuis en ik heb geen opvang. Is hier een oplossing voor?

Kinderdagverblijven en scholen bieden alleen opvang aan kinderen in een kwetsbare situatie en kinderen van ouders met cruciale beroepen. Val jij hier niet onder en wil jouw baas dat je op kantoor komt, dan zit je met een probleem. Want wat doe je met de kinderen? Probeer in eerste instantie samen met jouw werkgever tot een oplossing te komen. Is het echt niet mogelijk om thuis te werken? Lukt dat echt niet, dan is het wellicht mogelijk om calamiteitenverlof op te nemen. Dit is een korte periode van verlof, waarin je de tijd krijgt om de opvang verder te regelen. Je krijgt dat gewoon doorbetaald. Lukt het echt niet om iets te regelen, dan zou je wellicht flexibele uren kunnen werken of vakantiedagen op kunnen nemen.

Ik werk in de horeca en wil graag mijn zomervakantie vastleggen. Mijn baas wil niet meewerken. Wat nu?

De horeca heeft het ontzettend zwaar. Als straks de boel weer open gaat zal het erg druk worden. Daarnaast hebben ze hun hoop ook gevestigd op de zomervakantie. Het kan dus goed zijn dat jouw werkgever eigenlijk liever niet wil dat jij vakantie opneemt in de zomervakantie. Toch mag hij/zij je dit niet verbieden. Het staat jou vrij om zelf te bepalen wanneer jij jouw vakantiedagen opneemt. Alleen als er zwaarwegende redenen zijn waarom je niet gemist kan worden, kan de werkgever jou dit weigeren. Dat hij/zij grote drukte verwacht is niet zo’n reden. Dit kunnen ze zien aankomen en het is dan ook aan de werkgever om dit op te vangen. Jij bent hier als werknemer niet verantwoordelijk voor.

Problemen of vragen?

Loop jij op jouw werk tegen problemen aan of heb je vragen? Neem dan gerust even vrijblijvend contact op met onze juridische medewerkers. Zij helpen je graag verder op weg.