Al 38 jaar werkte een man uit Den Haag voor de Haagse vuilnisophaaldienst. Toen hij samen met zijn collega’s in ging op een verzoek om voor 50 euro wat bouwafval uit een busje mee te nemen, kreeg hij ontslag op staande voet. Maar was dit ontslag wel terecht?
Bouwafval
Tijdens hun route om grofvuil op te halen vroeg een oudere man hen of zij misschien het afval uit zijn busje mee konden nemen. Het ging om wat hout, glas, deuren en kozijnen. Normaal gesproken moeten inwoners van Den Haag betalen om dit soort bouwafval op te laten halen. De man bood de mannen van de vuilnisophaaldienst 50 euro. Zij wisten dat zij dit niet mochten accepteren, maar besloten dit toch te doen. Volgens de werknemers was dit de eerste keer dat zoiets gebeurde. Helaas hadden zij de pech dat dit zwartladen, zoals dit heet, op camera was vastgelegd door een opsporingsambtenaar.
Op het matje
De man werd op het matje geroepen en verklaarde in eerste instantie dat hij en zijn collega’s voor 50 euro het bouwafval hadden meegenomen. De volgende dag werd het verhaal echter ineens anders. Hij gaf aan dat hij dacht dat er geld was aangenomen, maar dat dit toch niet het geval was. De werkgever geloofde dit niet en de man werd op staande voet ontslagen. Dit omdat er binnen het bedrijf een zerotolerancebeleid bestaat als het gaat om het tegen betaling meenemen van afval.
Naar de rechter
De man stapte naar de rechter. Hier gaf hij aan niets verkeerd te hebben gedaan. Hij had alleen iemand de helpende hand geboden en had geen geld ontvangen voor het meenemen van het bouwafval. Het ontslag was volgens hem onterecht. Zijn eis: ruim 66.ooo euro transitievergoeding, een billijke vergoeding van 50.000 euro en nog 10.000 euro omdat de opzegging onrechtmatig zou zijn.
Onder druk
Helaas voor de man gaven zijn twee collega’s toe dat zij hem onder druk hadden gezet om te ontkennen dat er geld was aangenomen. Hierdoor werd dus bewezen dat er wel degelijk is betaald voor het meenemen van het bouwafval en dat het ontslag dus terecht is. Door het aannemen van zijn deel van de 50 euro (16,67 euro) is hij na 38 jaar niet alleen zijn baan, maar ook zijn recht op een uitkering kwijt.