“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Normaal gesproken nemen veel Nederlanders een weekje vrij in het voorjaar. Nu de corona pandemie heerst blijkt uit de administratie van vier urenregistratiebedrijven dat men 15 tot 50 procent minder uren heeft opgenomen in de eerste vier maanden van dit jaar.

Vakantie-uren opbouwen

Werknemers nemen geen vakantie op en wachten de huidige situatie af. Het liefst zouden ze weer naar het buitenland gaan, maar doordat dit de afgelopen maanden niet mogelijk was hebben de vakantie-uren zich opgehoopt. In de horeca heeft dit al geleid tot conflicten. Nu de horeca weer (gedeeltelijk) open mag hebben zij hun werknemers hard nodig. De zomer zal alle afgelopen maanden moeten gaan compenseren. Hierdoor wijzen sommige werkgevers verzoeken om verlof op te nemen af.

Personeelstekort

Veel werknemers in sectoren waar tijdens de lockdown maar weinig werk was, hebben de afgelopen tijd ontslag genomen. Ze zagen voorlopig geen toekomst in om te werken in bijvoorbeeld de horeca. In meerdere sectoren dreigt nu een personeelstekort. Dit zorgt ervoor dat werkgevers hun huidige personeel eigenlijk niet kunnen missen in de zomer en hun personeel dus vragen om geen vakantie op te nemen.

Begrip voor de werkgever

Natuurlijk weten we allemaal dat veel werkgevers en dan vooral in sectoren als de horeca een hele zware periode achter de rug hebben. Dit zal er wellicht voor zorgen dat personeel wel wat begrip kan opbrengen voor de situatie. De werkgever heeft er de afgelopen tijd immers alles aan gedaan om je in dienst te kunnen houden, eigen geld in de zaken gestoken en je salaris (deels) doorbetaald. Hierdoor zullen er aardig wat werknemers zijn die inderdaad besluiten om in de zomer gewoon door te werken.

Vakbond FNV denkt daar anders over. FNV is van mening dat de werkgever juist rekening moet houden met de vakantiewensen van het personeel. ‘Het is niet zo dat werknemers in de horeca stil hebben gezeten, ze moesten bijvoorbeeld helpen bij het onderhoud of extra werken in bezorgdiensten,’ zegt Edwin Vlek van FNV Horeca. Als werknemer zijnde voelt een vakantie natuurlijk ook anders aan als de lockdown voorbij is, dan tijdens een lockdown. Je hebt dan zelf ook wat meer vrijheid en die moet je gegund zijn.

Waar heb ik recht op als werknemer?

Als jij als werknemer vakantie op wil nemen, dan moet dat kunnen. Jouw wensen als werknemer zijn daarin leidend. De werkgever kan dit officieel alleen weigeren als hier zwaarwegende omstandigheden mee gemoeid zijn. Dat er te weinig personeel is om de zomervakantie op te vangen is niet jouw probleem. Dit is dus geen goede reden om een vakantieverzoek te weigeren.

Je kan dus gewoon vakantie opnemen als je dat wilt. Vraagt de werkgever jou om dit niet te doen, dan bepaal jij zelf of je daar in meegaat of niet.

Uren van vorig jaar

Veel werknemers hebben de wettelijke vakantie-uren nog over van vorig jaar. Deze vervallen misschien wel op 1 juli, maar een werkgever mag dit niet zomaar voorbij laten gaan. De werkgever moet de werknemer schriftelijk erop wijzen dat de uren moeten worden opgenomen. En dus ook de mogelijkheid geven om de uren op te nemen voordat ze vervallen.

Inleveren vakantiedagen

Een voorbeeld om er samen uit te komen geeft horeca-ondernemer Robèr Willemsen. Hij heeft met zijn personeel afspraken gemaakt over het inleveren van vakantiedagen. “We hebben over de periode dat we dicht waren afgesproken dat ze geen vakantiedagen zouden opbouwen. Daardoor is er nu geen stuwmeer aan vakantiedagen.” En voor degenen die dit echt niet konden lijden, hebben we het niet gedaan. Het fijne was dat we merkten dat de meesten wel begrip hebben en hopen we een mooi seizoen tegemoet te gaan nu de lockdown weer voorbij is.