“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslag door drank of desinfectiemiddel?

09 dec, 2020 | Algemeen, Ontslagvergoeding
9,5
Klanten vertellen

1342 beoordelingen

Enige tijd geleden reed een Nederlandse trucker in Duitsland. Hij parkeerde zijn wagen dermate ruw in de berm dat hij kantelde. Toen de politie ter plaatse kwam bleek dat de man een te hoog alcoholpromillage had. Hij werd ontslagen. Zelf beweert de man dat hij niet had gedronken, maar dat hij zijn gezicht had ingesmeerd met desinfectiemiddel. Hij denkt dat het alcoholapparaat hierdoor een verkeerd beeld gaf. De werkgever gelooft hem echter niet. De rechter boog zich over de zaak.

Flink dronken

Toen de politie ter plaatse kwam en de test deed, kwam hieruit naar voren dat hij een promillage had van 1,88. Hierna werd ook nog een bloedonderzoek gedaan waar een promillage van 1,77 uitkwam. Zo’n hoog promillage betekent dat iemand zo’n tien glazen alcohol op heeft en flink dronken moet zijn.

Risicogroep

De man vertelt echter een ander verhaal. Hij zou in de risicogroep vallen en als de dood zijn dat hij corona krijgt. Daarom smeert hij elke vijf a tien minuten zijn gezicht in met een desinfectiemiddel dat voor 80 procent bestaat uit alcohol. Volgens hem is de alcohol via zijn huid en luchtwegen in zijn bloed terecht gekomen. Dit zou betekenen dat het ongeval en het kwijtraken van zijn rijbewijs hem niet aan te rekenen zijn en het ontslag dus onterecht is.

De uitspraak

Ook de rechter is niet gevoelig voor het verhaal van de trucker. Hij gelooft niets van het verhaal over het desinfectiemiddel. Hij ontslag is terecht. De werkgever hoeft de man geen transitievergoeding mee te geven en daarnaast is hij verantwoordelijk voor de proceskosten.