“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslag op staande voet na tankbeurt van 21 liter benzine

25 jan, 2024 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1342 beoordelingen

In deze zaak betaalt een projectmanager een hele hoge prijs voor een volle tank benzine op de bedrijfspas. De betreffende projectmanager zat thuis met een enkelblessure. Hierdoor kon hij niet naar kantoor rijden. Toch werd er in de periode dat hij thuis zat getankt en gereden met de auto van de zaak. Hij liet zijn vrouw namelijk tanken met de tankpas van zijn bedrijfsauto. Hij krijgt de zwaarste sanctie: ontslag op staande voet. En terecht, vindt de rechtbank Rotterdam.

Casus

De man is nog maar zes maanden in dienst bij zijn werkgever. Het bouwkundig bedrijf waar hij werkt geeft adviezen op het gebied van brandpreventie. In juni liep de projectmanager een enkelblessure op. Door de blessure kon de man niet autorijden en naar kantoor komen. De leidinggevende bood aan hem op te laten halen door een collega, maar dit was niet nodig. De projectmanager verwachtte dat hij op korte termijn weer zelf zou kunnen rijden.

21 liter getankt

Diezelfde avond gebruikte zijn vrouw de zakelijke tankpas. Deze pas mocht alleen gebruikt worden voor zakelijke kilometers van de bedrijfswagen. De vrouw tankte voor haar eigen auto 21 liter voor zo’n €50 euro. De volgende ochtend rijdt de man weer zelf naar kantoor. Wanneer de werkgever een week later het tankoverzicht ontvangt valt hem de tankbeurt op van dinsdagavond. De werkgever deed navraag bij het tankstation en zo kwam aan het licht dat de vrouw van de werknemer hun eigen auto had volgetankt met de desbetreffende pas. Het bedrijf ziet dit als diefstal. Ze ontslaan de projectmanager op staande voet.

Niet bewust

De man is het oneens met dit oordeel en verzet zich tegen het ontslag. Hij had afgesproken met zijn vrouw dat zij hem naar kantoor zou brengen. Omdat zij niet bevoegd is om in de bedrijfsauto te rijden, hadden ze bedacht dit met hun eigen auto te doen. De kilometers zijn dan zakelijk, dus vond de man dat hij de tankpas mee kon geven. Onverwacht voelde de man zich goed genoeg om zelf te rijden en heeft het tanken toen onbewust niet meer gemeld. Van kwade opzet is geen sprake.

Rechtszaak

De man eist bij de rechter zijn baan terug of een ontslagvergoeding van ruim €50.000 euro. Het bedrijf gelooft niets van de goede bedoelingen. Zijn verklaringen kloppen niet. Eerst gaf de man aan dat hij niet wist wie met de pas had getankt en waarom. Later verklaarde hij pas dat dit zou zijn omdat zijn vrouw hem naar het werk zou brengen. Hij betaalde het geld ook pas anderhalve maand later terug aan de werkgever. Het aantal liters dat de vrouw had getankt was ook vele malen meer wat nodig is om op kantoor te komen. Het bedrijf beoordeelt dat het uitlenen van de tankpas verboden is volgens contract en dus reden genoeg voor ontslag op staande voet. Het bedrijf eist bij de rechter een gefixeerde schadevergoeding van de man: zijn brutosalaris van €4125.

Oordeel rechter

Ook al gaat het maar om vijf tientjes, de rechter vindt het ontslag terecht. De man heeft geen recht op een ontslagvergoeding. Gelukkig hoeft hij geen gefixeerde schadevergoeding te betalen, want de werkgever heeft deze te laat ingediend. Een ieder draait voor eigen proceskosten op.