“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1336 beoordelingen

De arbeidsmarkt wordt steeds jonger en vluchtiger. Veel 50-plussers zien solliciteren dan ook als erg spannend en zijn er erg onzeker over. Eerlijk is eerlijk, het kan echt lastiger voor je zijn om een nieuwe baan te vinden. Gelukkig zijn er genoeg redenen voor werkgevers om juist wél iemand van 50 jaar of ouder in dienst te nemen. Wij geven je graag wat tips voor je sollicitatie en wat handvatten om vooroordelen en aannames te ontkrachten.

Leg je focus vooral op je krachten, niet op je tekortkomingen

Zowel in je sollicitatiebrief als tijdens het gesprek is het goed de focus te houden op waar jouw talenten liggen. De jongere generatie kenmerkt zich door vluchtig te zijn en blijven minder lang bij een werkgever. Jouw kracht? Jij bent nog ‘van de loyale generatie’. Jij wisselt niet zomaar van job en haalt alles eruit wat erin zit. Bovendien heb jij inmiddels ruime werkervaring opgebouwd en je weet waarschijnlijk precies waar je krachten liggen en wat dingen zijn die je juist niet (meer) wil in een baan.

Vis in de juiste vijver

Een carrière switch kan natuurlijk interessant zijn, maar vraagt ook het nodige van je. Denk je hierover na? Bedenk dan goed in hoeverre jij omscholing ziet zitten en wees realistisch in wat jij aan kunt. Denk je na over een carrière switch zonder een hele omscholing? Dan kun je natuurlijk zoeken naar vacatures die geen strenge opleidingseisen hebben. Het moet natuurlijk ook wel bij jouw ervaring en wensen passen, maar zoek ook zeker binnen sectoren waar sprake is van een personeelstekort. Leeftijd zal in die branches wat minder belangrijk zijn.

Een goed CV en een goede motivatiebrief

Kijk nog een kritisch naar je CV. Zorg ervoor dat deze eruit springt. Zijn er periodes geweest in je leven waarin je niet hebt gewerkt? Laat deze er zeker niet uit. Bekijk ook heel goed welke van jou voormalige of huidige taken of werkzaamheden misschien wel aansluiten bij de vacature en benadruk deze gelijkenissen vooral. Ook sociale media zoals Linkedin kunnen van toegevoegde waarde zijn bij het vinden van een nieuwe baan.

Buit je leeftijd lekker uit

Tja, jij hebt nou eenmaal (waarschijnlijk) geen jonge kinderen meer en bent daarom helemaal flexibel. In tegenstelling tot je jongere concurrent ben jij níet afhankelijk van schoolvakanties of moet je thuisblijven voor je zieke kind. Daarbij breng jij, naast jouw jarenlange werkervaring, ook nog eens een bult levenservaring mee!

Hoop doet leven

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar laat je niet uit het veld slaan door afwijzingen. Blijf focussen op de kennis en ervaring die jij een werkgever te bieden hebt. En laat je niet gek maken. Jongere sollicitanten moeten ook de motivatie en moed hervinden na afwijzing. Want ja, ook jouw jongere concurrent krijgt afwijzingen!

Dus, beste 50-plusser, onthoud dat je veel te bieden hebt en buit die wijze, loyale en ervaren leeftijd lekker uit!