“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslag op staande voet Coolblue installateur door roken joint

07 feb, 2022 | Ontslagvergoeding
9,5
Klanten vertellen

1336 beoordelingen

Een installateur van Coolblue rookte in een bedrijfsbus een joint. Hij was op weg naar een klus. Coolblue ontsloeg de werknemer op staande voet. De werknemer was het hier niet mee eens en eiste een ontslagvergoeding van 20.000 euro.

Ontslag op staande voet

De zonnepanelen installateur werkte al sinds 2018 bij Coolblue. Vorig jaar was hij op 28 april met twee collega’s onderweg naar een klus in Eindhoven. In de bus begon de man een joint te roken. Zijn teamleider hoorde bij terugkomst in het magazijn van zijn collega’s dat de man in de bus een joint had gerookt. Hij werd direct geschorst. Een dag later had de installateur een gesprek met zijn werkgever. Hij ontkende dat hij een joint had gerookt. Echter zijn twee collega’s getuigden van het voorgeval. De installateur werd op staande voet ontslagen. Coolblue hanteert een zerotolerancebeleid ten aanzien van drugsgebruik tijdens werktijd.

Bedreigende situatie

Volgens Coolblue leidde het gesprek tot een bedreigende situatie. De installateur was woedend op zijn ‘klikkende’ collega en bedreigde hem. Zijn teamleider sprong ertussen en schakelde vervolgens de politie in nadat hij ook bedreigd werd.

Naar de rechter

De installateur stapte naar de rechter. Tijdens de rechtszaak ontkende hij het blowen en de bedreigingen. Hij gaf aan door zijn teamleider te zijn mishandeld. Ook eiste hij zo’n 20.000 euro aan ontslagvergoedingen. Ondanks dat de kantonrechter het drugsgebruik niet bewezen achtte dacht de rechter hier anders over. De rechter verhoorde de teamleider en collega’s die met de man in de bus hadden gezeten. Op basis van deze getuigenverklaringen is de rechter overtuigd dat de installateur een joint heeft gerookt. Drugsgebruik onder werktijd geldt als ‘ernstig verwijtbaar handelen’, en dit een goede reden voor ontslag op staande voet. Coolblue had dus alle recht om de man te ontslaan en hoeft hem geen ontslagvergoeding te betalen. Daarnaast moet de installateur aan Coolblue 750 euro betalen voor de gemaakte juridische kosten.