“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Recht op loon als je tien minuten eerder aanwezig moet zijn?

11 apr, 2022 | Algemeen, Wet & regelgeving
9,5
Klanten vertellen

1294 beoordelingen

Ken je dat? Om 9 uur begin je met werken, maar eigenlijk word je wel geacht om al om 8.50 aanwezig te zijn om alles alvast op te starten. Bij veel werkgevers wordt er van je verlangd om al voor je officiële werktijd aanwezig te zijn. Maar moet die tijd dan niet ook betaald worden? Rechtbank Den Haag boog zich over deze vraag.

Tien handelingen

In dit geval gaat het om een medewerker van een contact center. De werknemer heeft een contract van 32 uur per week. Tijdens het werk wordt er van de medewerker verwacht dat hij zelf klanten belt, maar komt er ook inkomende telefoon binnen. De werkgever verwacht van zijn werknemers dat zij eerder aanwezig zijn dan op de normale werktijd. Dit is ook nodig, want voordat de werknemer klanten te woord kan staan, moet hij tien verschillende handelingen verrichten. Pas hierna kan er ingebeld worden. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat de werknemer iedere dag ongeveer tien minuten voor zijn officiële werktijd aanwezig is.

Werktijd of collegialiteit?

De vraag is nu of deze dagelijkse tien minuten wordt gezien als een stukje collegialiteit of als werktijd? De werknemer zelf is van mening dat hij deze tijd ook gewoon betaald moet worden en stapt naar de rechter. In dit geval oordeelde de rechtbank dat de werknemer ook voor deze tien minuten gewoon loon moet krijgen. De werknemer is immers al aan het werk. In dit geval was het ook zo dat werknemers een sanctie konden krijgen als zij niet op tijd “ingebeld” konden worden. Dit gaf voor de werknemers nog extra druk om echt op tijd aanwezig te zijn.

Ben jij ook iedere dag op verzoek van de werkgever eerder op kantoor om bijvoorbeeld alles alvast op te starten? Ga dan eens in gesprek met de werkgever. Wellicht kan ook jij aanspraak maken op extra loon! Kom je er met jouw werkgever niet uit? Bel ons dan gerust voor gratis juridisch advies op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten).