Het is wettelijk verboden om een zieke werknemer te ontslaan. Toch gebeurt het in de uitzendbranche nog regelmatig. In de cao van uitzendorganisaties is zelfs een regel opgenomen die het ontslaan van een zieke werknemer mogelijk maakt.
Uitzendbeding naar de hand van uitzendbureaus gezet
Uitzendkrachten die een zogenoemd uitzendbeding in hun contract hebben staan, verliezen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid meteen hun baan. Het uitzendbeding is een afspraak waarin beschreven wordt wanneer het contract direct stopt. Dit kan bijvoorbeeld bij seizoensarbeid zijn, als het werk ophoudt. Maar bij uitzendkrachten kan dat dus ook zijn bij ziekte. Het uitzendbeding is dan ook ooit in het leven geroepen om bedrijven meer flexibiliteit te bieden en makkelijk van de uitzendkracht af te kunnen als er minder werk is. Uitzendbureaus hebben dit beding goed naar hun hand gezet om een contract te beëindigen op het moment dat de uitzendkracht ziek is.
Ontslagverbod tijdens ziekte
Toch is het sinds 2015 verboden om een werknemer te ontslaan bij ziekte. Ben je ziek dan heb je als werknemer ontslagbescherming. Het Hof oordeelde daarom onlangs nog dat het ontslaan van een zieke werknemer, ook in het geval van een uitzendbeding, niet is toegestaan. Toch lijkt de uitzendbranche zich hier weinig van aan te trekken. Er worden nog steeds zieke uitzendkrachten ontslagen. Ben je geen uitzendkracht, dan kan een zieke werknemer alleen ontslagen worden met toestemming van het UWV. Zij bekijken of het ontslag terecht is. Maar als er een uitzendbeding is, gaat een zieke werknemer direct de Ziektewet in. Het ontslag wordt niet beoordeeld. Waar normaal gesproken de werkgever het loon moet doorbetalen, betaalt het UWV in dit geval dus een groot deel van de uitkering voor uitzendkrachten. Uitzendkrachten kunnen zich dus beter niet ziekmelden als ze ziek zijn. Zeker in het corona-tijdperk is dat absoluut niet verstandig.
Cassatie
Er is nog cassatie ingesteld bij de Hoge Raad, op de uitspraak van de rechter dat ook uitzendkrachten niet ontslagen mogen worden tijdens ziekte. Waarschijnlijk zal deze pas in 2023 naar de zaak gaan kijken.