“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Nu we heel langzaam weer een beetje teruggaan naar ‘normaal’ verwachten ook veel werkgevers dat werknemers af en toe weer op kantoor verschijnen. Veel werknemers zullen het misschien heerlijk vinden om weer gewoon aan de slag te kunnen en hun collega’s weer te zien, maar er zijn ook andere geluiden. Want wat als je te maken hebt met lakse collega’s die al die overheidsregeltjes niet zo spannend vinden? Gewoon naar een feestje gaan en zitten te snotteren op kantoor? De angst voor dit soort collega’s zorgt ervoor dat een groot deel van de werknemers eigenlijk nog liever even thuis blijft werken. Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM.

Eerst inenten

In totaal geeft 53 procent van de thuiswerkende werknemers aan dat zij liever nog niet terug willen naar het werk. Zij willen pas weer op kantoor aan de slag als er een vaccin is en zij zijn ingeënt. De belangrijkste reden hiervoor ligt hem in het gebrek aan vertrouwen in collega’s. Want zelf kun je je nog zo goed aan de regels houden, als je collega’s dit niet doen heb je een probleem. Aan de respondenten van het RIVM zal het niet liggen. 81 procent van hen geeft aan dat zij de regels te allen tijde in acht nemen. Dat collega’s dit ook doen wordt ernstig betwijfeld. Zo’n 60 procent wantrouwt zijn collega’s op dit vlak en wil om die reden nog gewoon even thuis blijven werken.

Het kantoor

Voor anderen is het kantoor een probleem. Zo hebben zij het vermoeden dat de hygiëne te wensen overlaat, wordt er te weinig schoongemaakt en is het op kantoor lastig om bijvoorbeeld de 1,5 meter regel in acht te nemen. Daarnaast geeft een deel van de respondenten aan dat hun werkgever zich te weinig inzet om het kantoor coronaproof te maken.

Openbaar vervoer

Tot slot zul je ook nog naar je werk toe moeten. Voor mensen die aangewezen zijn op het openbaar vervoer kan dit ook een lastig punt zijn. Bijna 70 procent van de respondenten geeft aan dat zij het openbaar vervoer zullen vermijden tot er een vaccin is.

Kun je thuiswerken afdwingen?

Stel nou dat de werkgever wil dat je weer naar kantoor komt, maar jij ziet dit niet zitten…. mag je dan thuis blijven werken? Helaas kun je dit niet afdwingen. Is jouw werkplek gezond en veilig, dan zul je inderdaad weer naar kantoor moeten. Doe je dit niet, dan is dat werkweigering en kun je in het ergste geval ontslag krijgen. Het is wel belangrijk dat werkgevers hierbij extra rekening houden met bijvoorbeeld mensen in de risicogroep. In zo’n geval moet je geen risico’s nemen.