“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Moet je op zoek naar een nieuwe baan als je in je huidige baan in een sleur zit? Nee hoor, dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Wij geven je graag een paar tips om de sleur te doorbreken, zónder dat je daarvoor je hele werkleven op de kop hoeft te zetten.

Hoe doorbreek je de sleur op je werk?

Het is eigenlijk heel normaal dat je op je werk ook op een gegeven moment in een sleur terecht komt. Leuk is het niet. Het kan er zelfs voor zorgen dat jij je plezier in je werk helemaal verliest. Gelukkig kan je er zelf iets aan doen. Wij geven je een paar goede tips hoe jij de sleur op je werk kan doorbreken.

  1. Nieuwe energie creëren
  2. Maak sleur bespreekbaar
  3. Andere mindset
  4. Maak plezier met collega’s

1. Nieuwe energie creëren

Uitdaging en persoonlijke ontwikkeling staan centraal bij de keuze van werknemers om een nieuwe baan te zoeken. Maar wist je dat er ook verschillende manieren zijn om je huidige baan een beetje nieuw leven in te blazen. Je huidige baan opzeggen is daarvoor helemaal niet nodig. Ga eens op zoek binnen jouw organisatie en bekijk taken die je niet uitvoert, maar wel bij je passen. Bekijk daarbij ook wat je eventueel nodig zou hebben om die taken uit te kunnen voeren. Bijscholing, een cursus volgen of misschien is inwerken voldoende. Ga vervolgens in gesprek met je leidinggevende en bespreek dit vooral.

2. Maak sleur bespreekbaar

Veel werknemers zijn bang om sleur bespreekbaar te maken. Zij denken dat als ze eenmaal bij hun leidinggevende aangeven meer uitdaging te zoeken, ze op straat komen te staan. Want ja, de werknemer vindt zijn baan niet meer leuk. Toch werkt dit in de praktijk niet zo. Dikke kans dat jouw werkgever het juist kan waarderen dat jij nieuwe dingen binnen de organisatie wil gaan doen. Uiteindelijk is dit natuurlijk ook alleen maar winst voor de werkgever, want de ervaring binnen de organisatie heb je al en kan door het invullen van nieuwe taken alleen maar vergroot worden. Ga het gesprek dus aan met jouw leidinggevende en bekijk samen welke mogelijkheden er zijn.

3. Andere mindset

Het is niet altijd nodig om de hele inhoud van jouw baan te veranderen, om uit de sleur te komen. Soms is het ook een kwestie van mindset. En ja, dat klinkt misschien logisch, maar probeer het eens. Het werkt echt! Hoe je dat precies doet? Positief denken. Bedenk waarom je deze baan ooit hebt gekozen. Zie de wat minder uitdagende taken niet als saai of vervelend maar juist als een beetje afleiding voor wat meer ingewikkeldere taken. Hoewel je de taak misschien saai vindt, kan het heerlijk zijn om na een uitdagende klus even tot rust te komen met zo’n makkelijk taakje.

4. Maak plezier met collega’s

Het gezelliger maken op het werk kan ook de sleur doorbreken. Denk eens na over iets leuk waar alle collega’s aan mee kunnen doen. Een vrijdagmiddagborrel is natuurlijk het bekendste voorbeeld, maar ook een Taart-Tuesday kan een leuk initiatief zijn. Elke week neemt een andere collega een zelfgebakken taart mee. Deze eet je natuurlijk ook samen en daar nemen jullie even een momentje voor. Even ontspannen tussendoor en de gedachten op iets anders richten kan heel goed voor een opleving zorgen. Een dag is altijd leuker als er wat gelachen is tussendoor. En misschien help je daarmee die andere collega, die ook sleur ervaart, ook uit de sleur te trekken.

Ervaar jij sleur in je werk? Denk eerst goed na over andere mogelijkheden, voordat je naar een nieuwe baan op zoek gaat. Want mogelijkheden binnen je eigen baan zijn er vast en zeker zat!