“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1321 beoordelingen

Het UWV heeft het plan opgevat om net afgestudeerde basisartsen in te zetten bij de herbeoordeling van arbeidsongeschikten. Dit om de opgelopen achterstand weg te werken. Novag (de vakbond van UWV-artsen) noemt het plan “ontoelaatbaar en onaanvaardbaar”.

De vakbond geeft aan dat beginnende artsen niet genoeg ervaring hebben en niet bekwaam en bevoegd genoeg zijn om mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering opnieuw te beoordelen. “Dit is in strijd met de wet, de medische beroepsnormen, het tuchtrecht en het professioneel statuur verzekeringsartsen”, aldus Wil van Pelt van de Novag.

Ook de Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde (NVVG) is ontevreden over de aanpak. “Iemand opnieuw beoordelen na vele jaren in een uitkeringssituatie te hebben gezeten is een complexe verzekeringsgeneeskundige opdracht, die hoge eisen stelt aan de kwaliteit en vaardigheid van de artsen”.

UWV-voorzitter Fred Paling zegt dat de basisartsen dit prima zouden moeten kunnen. “We kijken al langer of de relatie opleiding-werk voor net afgestudeerde basisartsen beter gecombineerd kan worden. Nu krijgen artsen die de vierjarige studie tot verzekeringsgeneeskunde gaan doen in het eerste jaar veel theorie en weinig praktijk”.