“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Zit je als werknemer vlak voor je pensioen en word je ontslagen? Dan heb je toch gewoon recht op de volledige transitievergoeding. Ook al is deze vergoeding wellicht hoger dan het misgelopen loon. Dit heeft de Hoge Raad bepaald.

Docent

De zaak werd aan het rollen gebracht door een docent die werd ontslagen wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. De docent zat twee jaar voor zijn pensioen. De kantonrechter besloot dat een transitievergoeding van 25.000 euro voldoende was. Dit terwijl de man volgens de berekenmethode recht zou hebben op een bedrag van 75.000 euro. De rechter vond deze 75.000 euro echter ‘naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar’.

Persoonlijke omstandigheden

Op zich een begrijpelijk conclusie, aangezien er voor de Wet Werk en Zekerheid ook op deze manier met de ontslagvergoeding werd omgegaan. Toen werd er vooral gekeken naar het inkomen dat iemand zou mislopen bij ontslag. Binnen de huidige regelgeving hebben rechters niet de vrijheid om bij het vaststellen van de transitievergoeding te kijken naar persoonlijke omstandigheden. Vandaar dat de docent nu het volledige bedrag krijgt toegekend.