Door het nieuws dat Louis van Gaal na zijn ontslag een flinke ontslagvergoeding meekrijgt kun je jezelf ook even op je hoofd gaan krabben. Haal je er wel uit wat erin zit? Tips voor de ontslagvergoeding.
Onderhandel met je werkgever
Wil de werkgever tot ontslag overgaan en doen ze je een aanbod? Ga nooit meteen akkoord. Ook niet als ze precies het bedrag bieden dat je als transitievergoeding zou moeten krijgen. De hoogte van de transitievergoeding kun je gemakkelijk uitrekenen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de berekenmodule. Het bedrag dat hier uitkomt is niet bindend en is puur een leidraad. Er valt dus te onderhandelen. Negen van de tien keer verwacht een werkgever eigenlijk ook dat jij met een tegenbod komt. Heb je hulp nodig om te bekijken waar je in de onderhandelingen op in kunt zetten of vind je het lastig om deze onderhandelingen zelf te doen, dan kunnen onze adviseurs hier wellicht bij helpen.
Neem de tijd
Je hebt geen haast. Iedere maand loon is er immers één. Neem gerust de tijd om na te denken over het voorstel van de werkgever en laat je goed informeren. Het is voor jou belangrijk om hier zo goed mogelijk uit te komen, want het gaat ten slotte om je toekomst. De werkgever zal hier waarschijnlijk anders in staan. Zij willen zo snel mogelijk een handtekening, want ook voor hen is iedere maand extra er één. De kans is dan ook groot dat ze aardig wat druk op de ketel zetten. Trek je hier niet teveel van aan. Het voelt misschien niet zo, maar vanaf het moment dat de werkgever je een voorstel doet ben jij eigenlijk degene die de touwtjes in handen heeft. Zonder jou handtekening kunnen ze namelijk helemaal niets. Wordt de werkgever erg vervelend, dan is het misschien slim om het contact met de werkgever via een jurist te laten lopen. Ga je uiteindelijk akkoord met het voorstel, dan heb je ook na ondertekening nog twee weken bedenktijd.
Niet ziek melden of thuisblijven
Heb je te horen gekregen dat je werkgever je wil gaan ontslaan, dan is het niet verstandig om zomaar thuis te blijven of je ziek te melden. Ziek melden kun je eigenlijk alleen doen als je ook daadwerkelijk ziek bent. Blijf je ongeoorloofd thuis, dan kan de werkgever dit aangrijpen als reden om tot ontslag op staande voet over te gaan in verband met werkweigering. Dan ben je dus verder van huis. Wat wel vaak gebeurt en wat je ook kunt vragen is of je vrijgesteld kan worden van arbeid met behoud van loon. Veel werkgever staan hier wel voor open of komen er zelf al mee. Zij zitten immers niet te wachten op een ongemotiveerde werknemer op de werkvloer. Wil de werkgever inderdaad dat je thuis blijft, laat hem dit dan ook op papier zetten.
Onderhandel over verdere voorwaarden
Naast onderhandelen over de ontslagvergoeding kun je ook onderhandelen over tal van andere zaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een eventueel concurrentiebeding of relatiebeding. In de onderhandelingen kun je heel goed met de werkgever bespreken dat dit concurrentiebeding nietig wordt verklaard. Wat gebeurt er met de vakantiedagen? Worden die uitbetaald of moet je ze opnemen? Wanneer moet je de telefoon en auto van de zaak inleveren? Krijg je tijdens de opzegtermijn de mogelijkheid om te solliciteren? Zo zijn er tal van dingen waar jullie het samen over kunnen hebben en die voor jou een groot verschil kunnen maken.
De ontslagvergoeding op fiscaal gebied
Wat betreft de ontslagvergoeding zijn de mogelijkheden door de overheid de laatste jaren flink beperkt. De stamrecht BV van vroeger mag niet meer. Dit betekent niet meteen dat je de volle mep aan belasting over de vergoeding moet gaan betalen. Zo kun je besluiten om het bedrag geheel of gedeeltelijk te gebruiken voor scholing. In dat geval hoef je er geen belasting over te betalen en kun je met frisse moed een nieuwe weg inslaan. Een foefje om wat minder belasting te betalen is vragen aan de werkgever of zij een gedeelte van de ontslagvergoeding overmaken naar de pensioenverstrekker als premie voor de rest van het kalenderjaar. Dit scheelt bij de fiscus en bovendien is de kans zo kleiner dat er een pensioengat ontstaat. Heb je door de ontslagvergoeding een te hoog inkomen, waardoor je in een andere belastingschaal terechtkomt, dan kun je de belastingdienst vragen om je inkomsten van de afgelopen drie jaar te middelen.
Let op het concurrentiebeding vervalt niet automatisch bij faillissement van een bedrijf!