De energieprijzen blijven maar stijgen en ook de dagelijkse boodschappen worden steeds duurder. Steeds meer mensen moeten ieder dubbeltje omdraaien om rond te kunnen komen. Het is dan ook niet zo gek dat zij gaan kijken naar mogelijkheden om meer inkomsten te krijgen. De meest logische stap hierbij is het vragen om een loonsverhoging om de inflatie te compenseren. Gaat het loon niet omhoog, dan overweegt 20 procent van de werknemers in Nederland om op te stappen en een andere baan te zoeken. Dit blijkt uit onderzoek van HR-software ontwikkelaar Visma I Raet.

Stijgende kosten

Vier op de tien werkende Nederlanders maakt zich zorgen of hun salaris volgend jaar hoog genoeg is om de stijgende kosten het hoofd te bieden. 34 procent van de werknemers denkt dat de standaard jaarlijkse loonstijging niet genoeg is om hun huidige levensstandaard voort te zetten. Mensen maken zich zorgen en dit kan weer leiden tot langdurig verzuim. Voor werkgevers is het dan ook belangrijk om met de werknemers in gesprek te gaan over de geldzorgen van het personeel. “Hoewel het niet direct de rol van werkgevers is, is het wel belangrijk dat zij kijken waar zij de helpende hand kunnen bieden. Bijvoorbeeld met een individueel keuzebudget waarmee medewerkers vakantiedagen kunnen inruilen tegen extra salaris. Of door te kijken naar de compensatie van woon-werkverkeer”, zegt Joke van der Velpen, manager Wet- en Regelgeving bij Visma I Raet.

Op zoek naar een andere baan

Twee op de vijf werkende Nederlanders denkt dat het nodig is om komend jaar met de werkgever te gaan onderhandelen over een loonsverhoging. Loopt dit op niets uit, dan is maar liefst 20 procent van plan om op zoek te gaan naar een andere baan. De gunstige arbeidsmarkt helpt hier natuurlijk ook bij. Wil je switchen, dan is dit wel het moment.

Salaris weer belangrijker

Waar de afgelopen jaren de focus steeds meer kwam te liggen op secundaire arbeidsvoorwaarden, lijkt het erop dat in deze tijd van financiële crisis salaris weer belangrijker wordt. Zo blijkt uit het onderzoek van Visma I Raet ook dat 35 procent van de werkenden bereid is om secundaire arbeidsvoorwaarden in te leveren voor meer salaris. Daarnaast is de kans groot dat een groot deel van met name de jongere deeltijdwerkers binnenkort meer uren willen gaan werken. Door de stijgende prijzen kunnen zij van hun parttime salaris niet meer rondkomen. Hierbij zullen waarschijnlijk wel de nodige eisen worden gesteld. Zo wil driekwart van deze deeltijdwerkers onderhandelen over het salaris en de mogelijkheid hebben tot flexwerken.