“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Last van zondagavondblues? Je bent niet de enige!

25 mrt, 2022 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Ken je dat gevoel op zondagmiddag? Dat je nog niet wil denken aan de dag van morgen: maandag. Voor veel mensen is dit weer de eerste werkdag van de week. Je kunt als een berg opzien tegen het feit dat je morgenochtend weer vroeg op moet om naar je werk te gaan. Je hebt er zo geen zin in! Nou, je bent niet de enige. We noemen dit de zondagavondblues. Maar waardoor wordt dit veroorzaakt? Wij leggen het je uit.

Onderzoek zondagavondblues

De zondagavondblues komt verrassend vaak voor. Het blijkt dat 81 procent van de werkende mensen een verhoogde angst ervaart om de werkweek weer te beginnen. Dit is uit onderzoek gebleken. Dus dat wil wel zeggen dat je niet de enige bent. Vaak zijn er onderliggende oorzaken waarom je dit ervaart. Want eigenlijk is het gek, dat dit gevoel je alleen op zondag bekruipt.

Anticiperende angst

Makkelijk gezegd is het een vorm van anticiperende angst die mensen voelen aan het einde van de week. Meestal als die mensen de volgende dag weer naar het werk moeten. Dit geldt ook voor mensen die naar school gaan of bijvoorbeeld een stageplek. “Terwijl de meesten van ons een verlangen voelen naar een langer weekend, worden degenen met deze angst ‘overbezorgd’ vanwege het vooruitzicht van een nieuwe week”, legt psycholoog Dr. Kalanit Ben-Ari uit. Dit zorgt ervoor dat je er dus echt tegenop kan zien.

En waarom komt de angst dan vaak op zondagavond?

Voor sommige mensen kan werk überhaupt al angst opwekken. Maar volgens de psycholoog is er een reden waarom velen het juist op de zondagavond ervaren. “Het is een overgangstijd. Je gaat van een rustgevend en vrij weekend, naar een wat drukke en soms veeleisende werkweek. Overgangen activeren je zenuwstelsel, waardoor je kwetsbaarder bent om angsten in je hoofd toe te laten.”

Deze overgang, dus van een stressvrij weekend naar wat-moet-ik-nog-allemaal-doen week, is een groot verschil in de gemoedstoestand van de mens. Doordeweeks heb je misschien deze angst ook wel, maar die ervaar je minder omdat je al in de werk-flow zit. Je kunt hierdoor makkelijker omgaan met die stress. Een nieuwe werkdag voelt dan niet als een grote schok. Maar doordat je in het weekend vrij bent geweest, even geen stress hebt ervaren, is de omslag groter en kan de angst dus ook groter worden. Dit kunnen verschillende angstniveaus zijn. En ja, dan is hij daar: de zondagavondblues. Om de zondagavondblues onder controle te krijgen, helpt het om te bedenken waarom je angst ervaart om weer te gaan werken. Begrijp wat de oorzaken kunnen zijn die deze angst opwekken. Daar kun je dan mee aan de slag gaan!