“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Schrappen bedrijven vaste reiskostenvergoeding?

9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Veel werkgevers zullen vanaf 1 januari 2021 de vaste reiskostenvergoeding schrappen. Dit voornamelijk doordat werkgevers voortaan belasting moeten betalen over deze reiskostenvergoeding. Daarnaast speelt natuurlijk mee dat veel werknemers door al het thuiswerken nauwelijks meer reiskosten hebben.

Belastingvrij

De overheid heeft besloten dat werkgevers de vaste reiskostenvergoeding tot 1 januari 2021 belastingvrij aan hun werknemers mogen blijven uitkeren, ook al werken de meeste mensen thuis. Na 1 januari krijgen werkgevers te maken met heffingen. Dit zal ervoor zorgen dat veel werkgevers ervoor zullen kiezen om de reiskostenvergoeding te schrappen. Sommige werkgevers hebben de reiskostenvergoeding al stopgezet, aangezien zij werknemers geld uitkeren voor kosten die zij momenteel niet maken. De kans is groot dat de meeste werkgevers zullen overstappen naar een systeem waarbij werknemers alleen een vergoeding krijgen voor de dagen die zij daadwerkelijk voor hun werk op pad zijn geweest.

Thuiswerkvergoeding

Door het wegvallen van de reiskostenvergoeding zal binnen veel bedrijven de discussie over de thuiswerkvergoeding weer oplaaien. Thuiswerken is immers ook niet gratis. Als werknemer zit je met extra kosten. Denk daarbij aan de koffie en thee die je nu meer gebruikt, maar ook stroom- en stookkosten. Op dit moment is de reiskostenvergoeding een mooie compensatie voor die extra kosten, maar als deze vergoeding ook wegvalt zullen meer werknemers over een thuiswerkvergoeding beginnen. Toch is een thuiswerkvergoeding niet iets dat je kunt afdwingen. Ga dus in gesprek met jouw baas en probeer hier een goede afspraak over te maken.