“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Nieuwe quarantaineregels tegen hoge werkdruk

08 feb, 2022 | Coronavirus
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

We zijn nog altijd niet van corona verlost en de omikron-variant grijpt flink om zich heen. Misschien heb jij ondertussen op de werkvloer ook wel gemerkt dat er steeds vaker mensen uitvallen. Om onze economie toch draaiende te houden en ook in te spelen op het feit dat de omikron-variant een stuk minder heftig is, zijn ondertussen de quarantaineregels gelukkig een beetje versoepeld. Heb je een boosterprik gehad van minimaal een week oud of heb je korter dan acht weken geleden corona gehad, dan hoef je niet meer in quarantaine nadat je in nauw contact bent geweest met een besmet persoon.

Besmettelijker

Het is inmiddels duidelijk dat de omikron-variant veel besmettelijker is. Je kunt er bijna niet omheen. Hele schoolklassen zitten thuis en ook op de werkvloer zien we het aantal besmettingen oplopen. In de eerste weken van januari lag het aantal ziekmeldingen zo’n 30 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Al deze ziekmeldingen hebben behoorlijk wat impact.

Hoger verzuim, hogere werkdruk

In het onderwijs en de zorg is het aantal meldingen van personeel met corona onveranderd hoog, meldt bedrijfsarts en hoogleraar Corné Roelen. De hoge werkdruk waar de sectoren het over hebben blijft maar aanhouden. In andere sectoren, bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening of industrie heeft het uitvallen van personeel minder impact, maar ook dit begint steeds lastiger te worden. Bij de omikron-variant is de verzuimduur gelukkig wel minder dan bij de deltavariant.  Dat scheelt. Mensen zijn sneller weer aan het werk. Dit neemt iets van de druk weg. Toch missen veel werknemers de collegialiteit en de samenwerking. Ze kunnen zich daardoor eenzaam voelen. Ook dit kan leiden tot ziekteverzuim, iets waar we rekening mee moeten houden.

Cijfers schieten omhoog, ook bij thuiswerken

Het verzuim loopt ondertussen de spuigaten uit, stelt werkgeversvereniging AWVN na onderzoek. Werkgevers schatten de uitval momenteel op 12 procent. Ook bij organisaties die veel thuiswerken is het verzuim hoger geschat, namelijk 9 procent. Zo was het gemiddelde verzuimpercentage vorig jaar maar 4,8 procent volgens het CBS. Ook hier is dus een flinke stijging te zien. Thuiswerken helpt wel iets, maar ook deze mensen komen via een andere weg weer in aanraking met het virus. Hierbij scheelt het wel dat zij in ieder geval hun collega’s niet kunnen besmetten.

Collega’s die gezond zijn ervaren meer druk

Sinds corona is de werkdruk hoog. Het personeelstekort werkt daar ook niet echt aan mee. Uiteindelijk betekent dit dat de collega’s die wel kunnen werken, vaak meer of harder moeten werken, want uiteindelijk moet het werk wel af. 85 procent van de werknemers geeft aan dat de druk oploopt. 40 procent van de werkgevers geeft aan extra personeel in te huren om zo de druk wat te verminderen. Daarnaast is er een groot aantal werkgevers (40 procent) dat aangeeft door het gebrek aan personeel soms niet te kunnen leveren.

Quarantaineregels veranderd

De versoepeling van de quarantaineregels moet een beetje meer lucht geven. Zoals eerder al vermeld, heb je de boosterprik gehaald en is die een week oud of heb je korter dan acht weken geleden corona gehad, dan hoef je niet meer in quarantaine nadat je in nauw contact bent geweest met een besmet persoon. Je moet dan wel klachtenvrij zijn en jezelf goed in de gaten houden. Dit zorgt ervoor dat jij bijvoorbeeld gewoon kunt doorwerken als jouw partner corona heeft opgelopen. Dit scheelt een boel onnodig thuis zitten.

Heb jij een essentieel beroep? Ook dan hoef je niet meer in quarantaine als je in contact bent geweest met iemand met corona. Wel moet de werkgever goedkeuring geven om weer aan de slag te gaan. Samen met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging bepaalt de werkgever welke functies essentieel zijn. Het kabinet wil hiermee voorkomen dat de samenleving ontwricht raakt en er sectoren volledig uitvallen.

Mondkapjesplicht op de werkvloer

Een groot deel van de werkgevers volgt het advies van de overheid op om mondkapjes te dragen op de werkvloer. Dit is gebleken uit een enquête van AWVN. Sommige werkgevers verplichten dit zelfs. Dit wordt vooral gedaan als er tijdens het werk geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden. 80 procent van de werkgevers deelt de mondkapjes gratis uit.

De AWVN-enquête vormt qua grootte, sectorale en regionale spreiding een representatieve afspiegeling van het Nederlandse bedrijfsleven.