“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

We werken weer veel meer thuis op advies van de Overheid. Thuis maak je natuurlijk meer kosten dan als je naar kantoor gaat. We gebruiken meer water door koffie of thee te zetten, gaan vaker thuis naar het toilet en je stookt op eigen kosten. Vanaf 2022 mogen bedrijven hun medewerkers een belastingvrije thuiswerkvergoeding aanbieden van €2 euro per dag. Werkgevers zijn dit overigens niet verplicht.

Nibud berekening

Maar wat kost zo’n thuiswerkdag je nou eigenlijk? Het Nibud heeft vorig jaar berekend dat je gemiddeld per dag €2 euro kwijt bent aan extra kosten voor gas, water, elektriciteit, koffie/thee en toiletpapier. Als je fulltime werkt komt dit neer op zo’n €40 euro in de maand. Dat tikt dan toch wel weer aan. Om deze reden wordt het werkgevers mogelijk gemaakt om deze kosten per dag te vergoeden, belastingvrij.

Hoe werkt de thuiswerkvergoeding?

De thuiswerkvergoeding valt onder de WKR (werkkostenregeling). Bedrijven kunnen bepaalde kosten voor werknemers vergoeden zonder inhouding van loofheffingen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de reiskostenvergoeding.

Met de komst van deze thuiswerkvergoeding sluit de fiscale wet- en regelgeving beter aan op het nieuwe hybride werken, waarin we deels thuis en deels op kantoor werken. Tot 1 januari 2022 kunnen werkgevers de reiskostenvergoeding onbelast blijven uitkeren. Ga je vanaf 1 januari 2022 thuiswerken, dan kan je werkgever een thuiswerkvergoeding uitbetalen. Ga je toch reizen? Dan kun je belastingvrij reiskostenvergoeding ontvangen. Het wordt dus vanaf 1 januari 2022 of/of.

Maak afspraken met jouw werkgever

Jouw werkgever is niet verplicht om de thuiswerkvergoeding uit te betalen. Soms wordt het CAO aangepast of er zijn afspraken over in het bedrijfsreglement. Is dit niet het geval, dan kun je het bespreekbaar maken. Maak goede afspraken. Met het hybride werken werk je vaak een aantal dagen thuis en een deel op kantoor. De werkgever kan dan bijvoorbeeld thuiswerkvergoeding uitkeren over de dagen dat je thuis werkt, en een reiskostenvergoeding geven op de dagen dat je op kantoor zit. Hoe zit het dan als je een keer extra op kantoor werkt? Je hoeft dit niet meteen terug te betalen, maar als dit structureel voorkomt dan zullen daar afspraken gemaakt over moeten worden.