Een ziekenhuismedewerker die al meer dan 15 jaar in dienst was kreeg op staande voet ontslag. Een foute grap over de borsten van een collega kwam hem duur te staan. Hij stapte naar de rechter en uiteindelijk zelfs naar het hof, maar het ontslag blijft een feit.

Dubbele airbag

Het voorval vond plaats in oktober 2020. Een vrouwelijke collega moest een zware doos naar haar auto brengen. De man besloot te helpen. Al kletsend lopen ze naar de auto. Als de vrouw eenmaal in de auto zit, maakt de man nog een opmerking. Ze verstaat het niet en draait het raampje open. Vervolgens raakt de man één van haar borsten aan en zegt dat ze wel een ‘lekkere dubbele airbag’ heeft.

Niet van gediend

De vrouw is hier niet van gediend en besluit zelf contact op te nemen met de man om hem aan te spreken op zijn gedrag. Zij stuurt hem een mail, waarin zij aangeeft dat zij het niet prettig vindt dat iemand ongevraagd aan haar borsten zit. Gebeurt het nog eens, dan zal zij een klacht tegen hem indienen. De man probeert haar vervolgens meerdere keren te bellen. Dit lukt niet. Wel is er app-contact, waarin de vrouw opnieuw aangeeft niet van dit gedrag gediend te zijn. De man geeft aan dat hij het begrijpt.

Hiermee lijkt de zaak over te waaien. Toch spreekt de vrouw een paar dagen later een leidinggevende van de man. In dit gesprek geeft zij aan dat zij een klacht zal indienen als een van haar collega’s haar nog eens lastig valt. De leidinggevende wil hier meer over weten en stelt de nodige vragen, waarna het verhaal er uiteindelijk uit komt. De man wordt vervolgens op staande voet ontslagen.

Naar de rechter

De man is het niet eens met het ontslag en stapt naar de rechter. Hij wil zijn baan terug of anders een transitievergoeding en een billijke vergoeding. Hij ontkent de borst van de vrouw te hebben aangeraakt, maar geeft toe dat hij een foute borstengrap heeft gemaakt. Volgens hem wil het ziekenhuis al langere tijd van hem af en probeert de vrouw hem bewust in een kwaad daglicht te stellen. De rechter gaat hier niet in mee. Helemaal aangezien de vrouw niet direct uit zichzelf een klacht heeft ingediend, maar pas melding van het incident maakte toen de leidinggevende verdere vragen stelde. Ook het mailverkeer met de vrouw helpt de man niet met zijn zaak. Hierin heeft hij geen enkel moment ontkent dat hij haar heeft aangeraakt. Dit maakt het verhaal van de vrouw alleen maar geloofwaardiger.

Al eerder ongewenst gedrag

Al snel blijkt dat het gesprek tussen de vrouw en de collega al eerder ongepast was. Zo stelde hij onbehoorlijke vragen over haar liefdesleven. Het feit dat hij vervolgens aan haar borst zat, ging de vrouw een stap te ver. Na enig onderzoek blijkt de man al eerder de fout in te zijn gegaan. Zo werd hij in 2017 geschorst nadat hij porno doorstuurde naar een leidinggevende. Uiteindelijk genoeg redenen om de man op staande voet te ontslaan. Het ontslag blijft van kracht en de man draait zelf op voor de proceskosten van 3000 euro.