“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Aantal ziekmeldingen weer op ‘normaal’ niveau

12 okt, 2021 | Algemeen, Coronavirus
9,5
Klanten vertellen

1336 beoordelingen

Het aantal mensen dat zich ziek meldt op het werk is weer helemaal terug op het niveau zoals die was voor de coronacrisis. De verwachting is dat de aantallen wel zullen oplopen en later dit jaar een griepgolf waarneembaar zal zijn.

Laag ziekteverzuim

Uit cijfers van ArboNed en HumanCapitalCare bleek dat het aantal ‘normale’ ziekmeldingen de afgelopen corona-periode vaak lager lag dan voor maart 2020, toen de coronacrisis begon. In de lockdown, begin maart dit jaar, kwam het aantal ziekmeldingen maar op 80% van het aantal verwachte ziekmeldingen.

Waar is dan die griep gebleven?

Er zijn nog wel altijd mensen die verkouden zijn. Het aantal mensen dat nu griep heeft, is vergelijkbaar met andere jaren. Dat meldt onderzoeksinstituut Nivel. Infectiologen verwachter dit jaar echter een stevige griepgolf. Eind 2020 en begin 2021 kreeg iemand zelden de griep. Mogelijk is dit als gevolg van de coronamaatregelen, waardoor het virus minder kans kreeg om zich te verspreiden.
Toch is er een kanttekening. Want als minder mensen de griep krijgen, bouwen ze er ook geen immuniteit tegen op. Hierdoor zijn mensen juist weer méér vatbaar voor de griep.

Griepprik

Dit jaar worden weer zo’n 6 miljoen mensen ingeënt tegen de griep. Normaal gesproken gebeurt dat vanaf eind oktober. De eerste voorraden worden echter dit jaar al eerder bij huisartsenpraktijken afgeleverd. Dat meldt de Stichting Nationaal Programma Grieppreventie (SNPG). Zij kopen de vaccins in en denken dit jaar enkele honderdduizenden meer vaccins nodig te hebben.