“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Heb jij te maken (gehad) met zwangerschapsdiscriminatie? Dan ben je niet de enige!

26 jan, 2022 | Algemeen, Wet & regelgeving
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Veel vrouwen weten niet dat ze te maken hebben met zwangerschapsdiscriminatie. Toch komt het maar al te vaak voor dat een vrouw vol blijdschap haar zwangerschap aan de werkgever kenbaar maakt, en toevallig een maand daarna haar contract niet wordt verlengd. Hoog tijd om wat meer bekendheid te geven aan dit onderwerp dus!

Onderzoek naar zwangerschapsdiscriminatie

Het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht deed in 2020 een onderzoek naar de ongelijke behandeling van vrouwen die zwanger zijn en moeders met jonge kinderen. Ofwel, zwangerschapsdiscriminatie. Van de werkende vrouwen binnen de doelgroep heeft maar liefst bijna de helft vermoedelijk één of meer situaties meegemaakt op het werk, die onder zwangerschapsdiscriminatie zouden kunnen vallen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld het afwijzen al bij sollicitatie of het niet verlengen van de arbeidsovereenkomst.

Natuurlijk vallen de resultaten uit het onderzoek onder ‘vermoedelijke’ zwangerschapsdiscriminatie. Maar, de cijfers liegen er niet om. Het blijkt toch een best groot en zorgwekkend probleem te zijn.

Vrouwen weten niet wat hun rechten zijn

Veel vrouwen weten niet wat hun rechten zijn in het geval zij te maken krijgen met zwangerschapsdiscriminatie. Ze denken dat ontslag in de proeftijd gewoon mag, of dat ze niets kunnen doen tegen het niet verlengen van het contract. Toch zijn dat soort ontslagen verboden als die worden gegeven vanwege iemands zwangerschap. Je kunt dus wel degelijk actie ondernemen als zoiets jou overkomt.

Solliciteren als je zwanger bent

Ben je zwanger en ga je solliciteren? Weet dan dat je niet verplicht bent om te melden dat je zwanger bent. Jouw eventuele werkgever mag je hierom dus ook achteraf niet ontslaan in bijvoorbeeld je proeftijd of door je contract niet te verlengen.

Weet dat je beschermd bent als je zwanger bent en dat je niet de enige bent! Heb jij het vermoeden dat je te maken hebt met zwangerschapsdiscriminatie? Dan kun je daar dus wel wat tegen doen. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies in jouw situatie.