“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslag op staande voet na schenden coronamaatregel?

9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Ondertussen weet iedereen wel dat het de bedoeling is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Toch is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan. Een foutje is snel gemaakt. Maar stel nou dat dit op het werk gebeurt. Is dit dan ook een reden voor ontslag op staande voet?

Om de nek vliegen

Een rechter boog zich onlangs over een zaak waarbij een werknemer besloot een andere collega om de nek te vliegen. De collega vond dit niet prettig en gaf dit ook aan. Toch presteerde de werknemer het om binnen korte tijd weer te dicht bij dezelfde collega in de buurt te komen, dit ondanks een waarschuwing van de leidinggevende. De werkgever besloot de betreffende werknemer op staande voet te ontslaan. De werknemer vond dit een te zware straf en stapte naar de rechter.

Provocerend en onverantwoordelijk gedrag

De rechter bevestigd dat er in dit geval sprake is van provocerend en onverantwoordelijk gedrag en gaf aan dat het ieders verantwoordelijkheid is om zich strikt aan de basismaatregelen te houden. Dit om verdere verspreiding van het corona-virus te voorkomen. Toch kwam de rechter ook tot de conclusie dat in dit geval ontslag op staande voet een te zware sanctie was. Het strikt naleven van de 1,5 meter maatregel wordt door veel mensen als lastig ervaren. Daarnaast bleek dat ook andere werknemers binnen het bedrijf zich niet altijd even goed aan de corona-regels hadden gehouden. Daarnaast had de man geen kwaad in de zin. Hij had geen corona, waardoor zijn gedrag ook verder geen gevolgen voor de gezondheid heeft gehad. Het ontslag op staande voet houdt in dit geval dus geen stand.