“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Na al die corona-ellende en lockdown na lockdown zijn we allemaal toe aan een beetje ontspanning. Het is dan ook niet zo gek dat veel Nederlanders in deze periode graag de sneeuw opzoeken en op wintersport gaan. Toch is dat nu niet zonder risico, want wat als er op jouw wintersportbestemming een corona-uitbraak komt? Werkgevers zien hun werknemers dan ook niet graag vertrekken, maar kan een werkgever jou verbieden om op wintersport te gaan?

Omnikron

De nieuwe omnikronvariant houdt flink huis op de skipiste. Veel personeel raakte al besmet en een grote groep Nederlanders die terugkwam van vakantie bleek inderdaad corona te hebben. Een goede reden voor een land als Oostenrijk om de regels verder aan te scherpen. Toch weerhoudt dit niet veel mensen ervan om toch die kant op te gaan om lekker te gaan genieten van een welverdiende skivakantie. Maar wat nou als jouw werkgever dit niet ziet zitten en bang is dat je besmet raakt? Dit zou betekenen dat je na jouw vakantie nog minimaal een week uit de roulatie bent. Daar zit de werkgever natuurlijk niet op te wachten.

Werkgever kan je niets verbieden

Toch kan de werkgever hier maar weinig tegen doen. Hij/zij kan jou niet verbieden om naar een bepaald land of gebied op vakantie te gaan. Dus ook deze wintersport is helemaal jou eigen keuze. Moet je vervolgens in quarantaine, dan moet de werkgever jou ook gewoon je loon doorbetalen.

Rood of oranje

Besluit je op vakantie te gaan naar een rood of oranje gebied en heeft de werkgever jou het advies gegeven om dit niet te doen, dan ligt dit anders. In dat geval mag de werkgever jouw loon stopzetten als je toch in quarantaine moet. Je hebt dan heel bewust een groot risico genomen.

In het geval van de wintersport gaat het vooral om landen als Oostenrijk en Zwitserland. Deze landen zijn geel. Dit zorgt ervoor dat een werkgever er niets tegenin kan brengen als je besluit hierheen te gaan en je dus ook moet doorbetalen als het misgaat.

Wat mag de werkgever dan wel?

De werkgever kan je wijzen op het risico en mag je vragen om je plannen aan te passen of uit te stellen, maar kan dit niet van je eisen. Je kan dus alsnog je eigen plan trekken. Daarnaast kan de werkgever je vragen om je bij terugkomst te laten testen, zodat je niet per ongeluk anderen op de werkvloer besmet, maar ook dit kan hij niet van je eisen. Ook ben je niet verplicht te laten weten of je wel of niet getest bent.

Heb jij een discussie met de werkgever over het doorbetalen van jouw loon bij quarantaine of corona? Of is er door jouw vakantieplannen een arbeidsconflict ontstaan? Wij helpen je graag met gratis juridisch advies. Bel ons gerust op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of laat een berichtje achter via het contactformulier.