“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1342 beoordelingen

Al ruim een jaar werkt een groot deel van Nederland thuis. De één fietst fluitend door deze aanpassing heen, de ander heeft wat meer moeite met omschakelen. Maar als je ziek bent, lijkt het erop dat iedereen met hetzelfde dilemma zit: wanneer ben je nou eigenlijk ziek genoeg om je ziek te melden, als je gewoon thuis bent? Want met koorts een paar mailtjes beantwoorden kan toch eigenlijk best?

Langer herstel

Je ziek melden kan al flink lastig voor je zijn. Deadlines moeten verschoven worden, collega’s moeten harder werken of afspraken moeten worden afgezegd. We willen eigenlijk gewoon graag doorwerken. Toch is doorwerken als je eigenlijk ziek bent helemaal niet verstandig. Jouw lichaam vertelt je dat je rustig aan moet doen. Luister je niet naar deze boodschap en ga je gewoon door, dan bestaat de kans dat het zelfs langer duurt om beter te worden. En ja, dat is echt waar!

Productiviteit en duidelijkheid

Een ander nadeel van doorwerken tijdens ziekte is dat het erg onduidelijk is. Ongetwijfeld moet je jouw collega’s zeggen dat je het eventjes rustig aan doet die dag. Daardoor kom je misschien niet aan het beantwoorden van alle mailtjes of aan al jouw taken toe. Mogen jouw collega’s jou nou wel bellen, of juist niet? Kunnen ze voor bepaalde taken wel op je rekenen, of juist niet? Als je je ziek meldt is het voor jouw collega’s duidelijk dat zij belangrijke taken van jou over moeten nemen. Op de eerste plaats is ziekmelden als je daadwerkelijk ziek bent natuurlijk het beste voor jezelf. Maar dus eigenlijk ook voor jouw collega’s. Zo weten zij precies waar ze aan toe zijn.

Ziekmelden en thuiswerken: hoe breng je dat?

Misschien starten jullie je dag met een digitale meeting of misschien op een andere manier. In alle gevallen kun aan het begin van de dag direct duidelijk maken dat je die dag niet werkt. Neem even een momentje om door te spreken wat belangrijk is om van jou over te nemen en verdeel jouw taken onder de collega’s. Vervolgens kruip je lekker met een soepje, fruit en een dekentje op de bank en doe je gewoon rustig aan, zoals jouw lichaam ook van je vraagt. Op die manier herstel je sneller en kun je sneller weer gewoon aan het werk. Ziek is ziek. Dat is in tijden waarin we thuiswerken niet anders.