Wim werkte al 8,5 jaar bij zijn werkgever. Het liep al enige tijd niet lekker tussen hem en zijn leidinggevende. Zo zou Wim meningsverschillen met collega’s bijvoorbeeld niet netjes oplossen. Daarnaast kreeg hij een officiële waarschuwing, vanwege het gebruik van een mobiele telefoon op de werkvloer. In het gedragsreglement staat duidelijk dat dit niet is toegestaan. De werkgever besluit Wim een vaststellingsovereenkomst aan te bieden om zo met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan.

Gratis check VSO

Wim vraagt zich af of het voorstel wel aan alle eisen voldoet en of er misschien financieel meer uit te halen valt. Hij besluit dan ook gebruik te maken van de gratis VSO-check en komt in contact met de jurist. De jurist duikt in de zaak en komt al snel tot de conclusie dat de VSO inhoudelijk en tekstueel niet aan de eisen voldoet. Wim zou hiermee geen WW-uitkering kunnen krijgen.

Daarnaast komt de jurist ook tot de conclusie dat het dossier van de werkgever niet ‘dik genoeg’ is voor ontslag. Zou Wim niet tekenen, dan zou de werkgever eigenlijk niet zoveel meer kunnen. Toch geeft Wim aan dat hij het eigenlijk ook niet meer zo ziet zitten om onder deze omstandigheden te blijven werken. De arbeidsrelatie is te erg verstoord. Hij wil wel weg, maar dan wel met een goede regeling.

Tegenvoorstel

Doordat er op dit moment eigenlijk niet genoeg redenen zijn voor ontslag is het mogelijk om een mooi tegenvoorstel bij de werkgever neer te leggen. Door het gebrek aan een goed dossier staat Wim extra sterk in deze onderhandelingen. Daarnaast blijkt uit de VSO-check dat Wim met dit document waarschijnlijk geen WW-uitkering zal krijgen. Door de manier waarop het document is opgesteld lijkt het alsof hij zelf schuld heeft aan het ontslag. Het UWV zal dit niet accepteren. Ook dit moet worden aangepast!

Wat heeft de jurist kunnen doen?

Uiteindelijk komen werkgever en werknemer tot een akkoord en wordt de VSO getekend. Er ligt nu een voorstel dat aan alle eisen voldoet om straks een WW-uitkering aan te kunnen vragen. Daarnaast heeft de jurist het voor elkaar gekregen dat de opzegtermijn is verplaatst van 9 december naar 1 februari. Dit geeft Wim wat extra tijd om op zoek te gaan naar ander werk. Ook wist de jurist de transitievergoeding die Wim mee krijgt te verhogen van 7000 euro naar 10.500 euro en zorgde zij ervoor dat de werkgever de juridische kosten op zich nam. Al met al een mooi resultaat. Wim is blij dat hij niet zomaar akkoord is gegaan, maar juridische hulp heeft ingeschakeld.