“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Op staande voet ontslagen om een flesje cola

29 jun, 2021 | Algemeen, Wet & regelgeving
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Een medewerkster van 21 jaar oud was werkzaam bij de Albert Heijn. Ze had daar de functie caissière. Ze werkte al 6 jaar lang in haar filiaal in Amsterdam-West. In november 2020 kreeg zij op staande voet ontslag. Waarom? Ze had in afgelopen week twee flesjes cola meegenomen uit het filiaal en deze in de pauze samen met een collega opgedronken in de kantine. Helaas was zij vergeten de flesjes af te rekenen.

Maaltijdvergoeding

Ontslag om twee flesjes cola. Dit was volgens de medewerkster een veel te zware straf. Daarnaast had zij toestemming gekregen van de leidinggevende om gebruik te maken van haar maaltijdvergoeding die ze nog niet had verzilverd. Helaas zijn er aparte regels voor het afrekenen van de maaltijdvergoeding en had mevrouw hier niet aan gedacht. Zij had simpelweg de flesjes meegenomen. Toch besloot ze naar de rechter te stappen om tegen het ontslag in te gaan.

Niet te vertrouwen

De Albert Heijn ontkent bij de rechter dat de medewerkster toestemming had gekregen op het recht van de maaltijdvergoeding. Daarnaast vinden zij dat de medewerkster niet meer te vertrouwen is door wat zij heeft gedaan. Ze had de regels moeten volgen, dus af moeten rekenen volgens procedure. Daarbij is het ook nog eens zo dat ze beter had kunnen en moeten weten omdat er vorig jaar een cultuuromslag is ingevoerd. Schijnbaar is er meerdere malen te losjes omgegaan met regels.

In de kantine

De kantonrechter in Amsterdam heeft een duidelijke mening over de zaak. De medewerkster is weliswaar laks geweest in het niet afrekenen van de flesjes, maar het is niet zo dat zij bewust de flesjes heeft gestolen. Dit blijkt uit het feit dat de flesjes onder zicht van collega’s zijn opgedronken, in de kantine, zelfs in het bijzijn van twee andere teamleiders. De Albert Heijn had coulanter moeten zijn volgens de rechter, juist omdat die cultuuromslag is ingezet. De Albert Heijn had een overgangsperiode kunnen instellen om alle medewerkers te waarschuwen. Geen directie sancties, en zeker niet ontslag op staande voet. Een officiële waarschuwing was op zijn plek geweest. De medewerkster moet weer worden aangenomen en krijgt nog salaris van afgelopen zes maanden.